Házi felvágott (AIP, Whole30, GAPS)


Eskü, nem direkt volt. Egy percig sem morfondíroztam azon, hogyan lehetne megidézni a rég nem ízlelt párizsik szellemét. Az igazat megvallva, már nem is nagyon emlékszem a felvágottak ízére. Majdnem 10 évig ritkán halat evő vega voltam, majd áteveztem a paleo/AIP vizekre. Tehát a klasszikusan senkinek sem kellő állati melléktermékeket (értsd - remélhetőleg - emberi fogyasztásra még alkalmas állati testrészeket) hasznosító, különféle fantáziadús kompozíciókban újragondolt felvágottak már rég nem részei a mindennapjaimnak. De akkor honnan ez a recept?

Nos, nem tudom, te hogy vagy vele, de én imádok kenni és mártogatni. Ezt több recepttel is igazolhatom ;) (Itt van például egy fini májkrém, egy ketchup-hasonmás és egy hagymás mártogatós, de az avokádókrémtől kezdve az avokádó alapú krémes "pestókon", a lazac-/szardíniakrémen, a füstölt "sajt"-szószon és az ecetes tormán keresztül a csontvelővajig bármibe szívesen belemártom a nyers zöldségeimet vagy az örök kedvenc főzőbanánkámat.)


Nekünk főve, neki nyersen. Mindenkinek jutott a jóból :)

Egyik este nekiálltam, hogy leszedegessek egy kis husit a kutyámnak egy tálca bio alsócombról (felénk ez a legolcsóbb húsos része a csirkének). Kb. egy hétre valót. Ez egy csivavánál nem jelent nagy mennyiséget, így hát kimaradt 3 combocska. Gondoltam, össze lehetne ütni belőlük valamit a halkrémek mintájára. A végeredmény kicsit hígra sikerült, ezért segítettem  rajta némi zselatin hozzáadásával. A segítség pedig olyan jól sült el, hogy végül a masszából nem krém lett a hűtőben, hanem egy szeletelhető, salilevelek közé biggyeszthető, (kihűlt) sült édesburgonya-szeletekre pakolható (stb.) ízletes szilárd tömb.


Azért is szeretem nagyon ezt a receptet, mert ezerféle módon variálható. Az elkészült pürét ízesíthetjük szárított fűszerekkel (pl. szerecsendió-virág, majoránna, petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű). Keverhetünk bele apró kockákra vágott, főtt zöldségeket (pl. sárgarépa, zellergumó, brokkoli, spárga) vagy finomra aprított nyers zöldségeket (pl. újhagyma, zellerszár) is. Maximum íz, maximum tápanyag, zéró gyanús összetevő. Itt is van az alaprecept:


Hozzávalók:

  • 3 csirke alsócomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 500 ml víz
  • 1/2 tk + 1 tk
  • 60 ml extra szűz olívaolaj
  • 3 tk zselatin
  • fél citrom leve


Elkészítés:

1. Tegyük a csirkecombokat egy kisebb lábasba a víz, a fokhagyma és 1/2 tk só társaságában. Majd főzzük körülbelül egy órán keresztül.
2. A megfőtt combokat még forrón vegyük ki a vízből és amint képesek vagyunk hozzájuk érni, szedjük le a húst, bőrt és a puhára főtt porcot a csontról és tegyük bele egy turmixgépbe a főtt fokhagymagerezdekkel, 60 ml jó meleg főzővízzel, 1 tk sóval, az olívaolajjal, zselatinnal és a citromlével együtt. Turmixoljuk az egészet simára.
3. Ha szeretnénk, most adhatjuk a masszához a fűszereket és/vagy az aprított zöldségeket. Egy fakanál segítségével keverjük jól össze.
4. Öntsük a pépet egy tetszőleges formába (az enyém pont belefért egy 3 decis bögrébe), majd tegyük a hűtőbe néhány órácskára.
5. Amikor a masszánk teljesen megdermedt, állítsuk a formát néhány pillanatra forró vízbe, így könnyebb lesz kicsusszantani belőle a felvágottunkat, amit már szeletelhetünk is. Vigyázat, ez egy varázsfelvágott: ha túlmelegíted, újra krém lesz belőle :)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések