Paradicsommentes ketchup (AIP, paleo, Whole30)


Nem ehetünk bolti ketchupot? Nem probléma! Ja, hogy a paradicsom is tabu? Sebaj! A csodásan illatozó sült zellerhasábjainkat így is lesz mibe mártogatni ;) Ebben a szószban a paradicsom édességét a répa, savasságát az almaecet, színét pedig a cékla hivatott reprodukálni, már csak egy kis fűszer kell hozzá és egy igazán ízletes, pikáns ketchupdublőrt kapunk, ami nem mellesleg adalékanyagok helyett tápanyaggal van tele. Olasz fűszerekkel megbolondítva akár kedvenc tésztaszószunkat is helyettesíthetjük vele, persze tészta helyett spirálozott cukkinivel vagy sült laskatökkel* tálalva.


Hozzávalók:


  • 2 ek zsír vagy avokádóolaj
  • 1/2 fej hagyma (kockákra vágva)
  • 1 nagy gerezd fokhagyma (felszeletelve)
  • 70 g cékla (meghámozva, kis kockákra vágva)
  • 200 g répa (kis kockákra vágva)
  • 2 cm-nyi gyömbér (finomra reszelve)
  • 1/4 tk őrölt szegfűszeg
  • 1/2 tk só
  • 1 ek almaborecet
  • kb. 1 bögre víz


Elkészítés:

1. Az olajat közepes lángon egy serpenyőben felforrósítjuk, majd üvegesre pároljuk a hagymát benne.
2. A hagymához adjuk a szegfűszeget, fokhagymát, répát, céklát, gyömbért, valamint egy bögre vizet. Néha megkevergetve puhára főzzük a zöldségeket.
3. A serpenyő tartalmát a sóval és az ecettel együtt simára turmixoljuk. Ha túl sűrű a szószunk, picike vízzel még hígíthatjuk.


*Laskatök, más néven istengyalulta tök: nemrég hallottam egy kedves ismerősömtől, hogy kis hazánkban így hívják a spagettitököt, ha még nem kóstoltad, ismerkedj meg minél hamarabb ezzel az izgalmas tökfélével, ami sütve/főzve valóban spagettivé válik ;)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések