Marhaszívragu – avagy ízletes marhaszívpörkölt





Szerintem nem lövök nagyon mellé, ha azt mondom, a marhaszív a legtöbb ember tányérján csak kivételes esetekben bukkan fel. Nagy kár érte, hiszen ez a horrorjelenetekbe illő szerv nagyszerű tápanyagokkal látja el a szervezetünket. Már száz grammja biztosítja a napi ajánlott vasbevitel negyedét, szelénszükséglet harmadát és a B12 vitamin ajánlott mennyiségének a másfélszeresét, de egy ekkora adagtól cinkből is több mint 10 százalékát kapjuk a napi ajánlott bevitelnek (link; az ajánlott bevitel persze csak ajánlás, a tényleges szükséglet egyénenként eltérhet, a számok itt inkább a szemléltetést szolgálják 😊). Ezek a tápanyagok elengedhetetlenek a megfelelő pajzsmirigy-működéshez, és  mivel a Hashimoto esetében a pajzsmirigy az immunrendszer támadása közepette keményen dolgozik a hormonszint és saját épségének fenntartásáért  a Hashimotóval érintetteknél a fenti tápanyagok hiánya sokkal gyakoribb, mint más embertársunknál. (Összehasonlításképpen 100 gramm marhahús elfogyasztásával a napi ajánlott mennyiség 11%-át kapjuk meg vasból, 20%-át szelénből és 33%-át B12 vitaminból, cink tekintetében viszont a husi a nyertes a maga 30%-ával  link.)



Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a tápanyaggazdagság az autoimmun betegségek megfékezéséhez és szervezetünk gyógyulási folyamatainak támogatásához. Az autoimmun protokoll által javasolt diéta követése során a "mit együnk" kérdése legalább olyan sorsdöntő, mint a sokszor zavarba ejtően hosszúnak érzett "mit ne együnk" listához való ragaszkodás. Ha csak arra figyelünk, hogy mit kell kiiktatnunk az étrendünkből, könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy nem adunk szervezetünknek elég tápanyagot a gyógyuláshoz, és ezzel nemhogy nem segítünk, de ronthatunk is a helyzeten, az autoimmunitás kialakulásáért ugyanis dr. Wentz szerint részben a tápanyaghiány is felelős lehet (Wentz, 2015: 54). Ennek kiküszöböléséhez a minél színesebb és minél változatosabb formában (fermentált, párolt, nyers) elkészített zöldségek tonnaszámra való fogyasztása mellett a belsőségeket is kitüntetett szerephez kell juttatnunk az étrendünkben.

A belsőségek közül a máj mellett az egyik nagy kedvencem lett a szív – pontosan ennek a receptnek köszönhetően. A marhaszív állaga itt leginkább a szárnyaszúzáéra emlékeztet, a csodás zöldségekből pedig egy igazán kellemes ízvilágú kompozíció kerekedik a kicsit hosszasnak tűnő főzésidő végére. A végeredmény minden perc várakozást megér 😉

Kiadós étel jótékony fűszerekkel

A fehérje és az  egészséges körülmények között tartott állatból származó(!)  egészséges zsírok mellett az édesburgonyának és a répának hála egy jó adag szénhidrátot is biztosít számunkra ez az étel. Az igazi varázslat azonban a részletekben rejlik. A ragu fűszerei nemcsak a különleges ízvilágért felelősek, egytől egyig támogatják az egészségünket is. Csak hogy néhány pozitív tulajdonságot említsünk:

Fokhagyma  gomba-, baktérium- és vírusölő hatású; véd a szívbetegségek kialakulása ellen; antioxidáns hatásának köszönhetően védelmet biztosít az oxidatív stressz káros hatásaival szemben, segít megőrizni agyunk egészségét; segíti a vércukorszint egyensúlyának fenntartását; szerepet játszhat a rákmegelőzésben. A jótékony hatások kiaknázásához semmiképpen ne főzzük túl.

Kurkuma  a fokhagymához hasonlóan gátolja a vérrögképződést; enyhíti a depresszió tüneteit; gyulladáscsökkentő, káros hatások nélkül csökkenti az ízületi gyulladás tüneteit; hozzájárul az emésztőrendszer egészségének fenntartásához,  segít megelőzni a mellrák, vastagbélrák és a bőrrák kialakulását; hatékony segítséget nyújt az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség, valamint azok szövődményeinek megelőzésében.

Gyömbér  emésztést segítő és hányingercsillapító; javítja az inzulinérzékenységet, egy 2006-os (a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban megjelent), egereken végzett tanulmány szerint nemcsak a cukorbetegség, de az annak szövődményeként fellépő szembetegség (retinopátia) elleni védelemben és annak visszafordításában is szerepet játszhat.

Koriander  csökkenti a szorongásos tünetek megjelenését és pihentetőbb alvást biztosít, ez a tanulmány a hatását a diazepáméhoz hasonlítja (Valium, Seduxen); kvercetin-tartalmának köszönhetően csökkenti az oxidatív stressz okozta károkat, az immunrendszer lenyugtatásával csillapítja az allergiás reakciókat.

A meggyőző érvek után jöhet a recept?

Hozzávalók:
3 ek kókuszzsír vagy állati zsír
1 nagy fej hagyma
45 dkg édesburgonya
45 dkg répa
4 zellerszár
egy nagy darab gyömbér (kb. 5 centi hosszú)
1/2 ek kurkuma
90 dkg marhaszív
1,2 liter víz vagy csontleves
2 tk (ha csontlevessel készíted, akkor kevesebb)
1,5 ek almaecet
3 babérlevél
természetes folyékony füst (elhagyható)
8 gerezd fokhagyma
egy friss csokor korianderzöld


Elkészítés:

1. A hagymát felkockázzuk, az édesburgonyát és a marhaszívet 2 centis kockákra, a répát és a zellerszárat közel 1 centi széles karikákra vágjuk, a gyömbért pedig apró lyukú reszelőn lereszeljük.
2. Egy lábasban közepes lángon felhevítjük az olajat, majd beletesszük a hagymát, 5 perc alatt kicsit megfonnyasztjuk.
3. Hozzáadjuk az édesburgonyát, répát, zellerszárat, gyömbért és a kurkumát. 5 percig pirítjuk.
4. A zöldséghez adjuk a marhaszívet, összeforgatjuk, majd felöntjük a vízzel vagy csontlevessel, sózzuk, hozzáadjuk az almaecetet, a babérlevelet és a füstöt.
5. Alacsony hőfokra kapcsolunk és 4 órán keresztül főzzük. A főzésidő vége felé érdemes gyakran kavargatni, le ne égjen. Ha idejekorán elfőné a levét, még egy bögrényi vizet vagy csontlevest adhatunk hozzá.
6. A főzés vége előtt pár perccel mehet bele az összezúzott fokhagyma, majd levesszük a lábast a tűzről és hozzáadjuk a korianderzöldet is.

Köretként zöldségekből (pl. karfiol, paszternák) készült "rizst", párolt zöldséget vagy friss salátaleveleket is tálalhatunk a ragu mellé.


Hivatkozások:

Wentz, Izabella: Hashimoto's Thyroiditis – Lifestyle Interventions for Finding and Treating the Root Cause. Wentz (LLC), 2015.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések