Szederkrémes szülinapi torta



Van egy jó hírem: az AIP diéta nem jár lemondásokkal! Csupán egy kis újratervezésre van szükségünk és a következő szülinapi bulin nem kell csorgó nyállal szemlélni a többieket, amint számukra a legnagyobb természetességgel falatoznak egy – rosszabb esetben – színezékekkel, tartósítószerrel, de jobb esetben is cukorral, finomított-fehérített lisztekkel és különféle vegyszerekkel kezelt növényi olajokkal teletömött csinos tortácskából. Valljuk be, pár hónap tiszta étkezés után nem is igazán esne jól az íz nélküli, fojtós cukros piskóta. Na de mielőtt belemerülnénk az AIP édességek világába, néhány megfontolandó gondolat...

Az AIP és a cukrok

A természet által megalkotott formában fellelhető édesítők (méz, aszalványok, gyümölcsök, magasabb cukortartalmú gumók, gyökerek) mérsékelt mennyiségben megengedettek az AIP diétájában. Ez azonban nem jelenti azt, hogy érdemes mindennap degeszre enni magunkat datolyával, napi 2-3 banánnal vagy fél kiló édesburival. A cukor – legyen az a legtisztább, nyers, öko-bio formában is – az cukor. Persze a természet által megalkotott csomagolásukban (gyümölcsök esetében jó adag rostot is beviszünk a cukor mellé) nem idéznek elő olyan extrém zavart a szervezetünkben, de így is érdemes megzabolázni cukorbevitelünket, hiszen a gyulladásos folyamatok megfékezéséhez elengedhetetlen a vércukoregyensúly helyreállítása és a máj támogatása érdekében fontos, hogy ügyeljünk a fruktózbevitelünkre is. Ez általában nehezebb, mint először gondolnánk (íme, egy tanulmány a cukorfogyasztás drogfogyasztáshoz hasonló függőséget okozó hatásáról). Ahhoz, hogy tiszta lappal induljunk és függőség nélküli, egészséges viszony tudjunk kialakítani a természetes cukrokkal és magával az édes ízzel, a diéta első szakaszában javasolt a természetes cukrok bevitelét minimálisra csökkenteni – méz, gyümölcsök teljes elhagyásával, édes zöldségek (pl. cékla, édesburgonya) fogyasztásának mérséklésével – időt adva a szervezetünknek arra, hogy a cukrok ennyire természetellenes mennyisége nélkül találjon újra egyensúlyra (és nem mellesleg ízlelőbimbóink előtt is kitáruljon az émelyítően édesen túli világ). Ha azonban ez az egyensúly már megvan és tiszta lappal indulunk az ízek felfedezésére (ennek egy biztató jele nálam például az, hogy már étkezések után nem akarok embert ölni egy falat édesért), egy-egy jeles napon nyugodtan élvezhetünk egy szeletke AIP sütit. Mint például ez itt. Mértékkel ;)

Egy jól variálható AIP süti


A szülinap egy olyan jeles nap, ami nem létezhet torta nélkül. A páromét éppen két hete ünnepeltük egy háromnapos áramszünettel, low-tech társasjátékkal és ezzel a csokis-szedres tortával. A torta ebben az esetben nyers kakaóporral készült, ami ugye mag lévén nem fogyasztható az AIP eliminációs szakaszában. A kakaót ebben a kezdeti fázisban érdemes ezért teljesen kerülni vagy karobporral helyettesíteni és csak később megpróbálni visszaiktatni az étrendbe. (Az AIP diéta eliminációs szakaszáról és a kezdeti szakaszban elhagyott ételfélék visszavezetéséről itt olvashatsz.) Én az utóbbi időkben nem igazán voltam jóban a karobbal, a nyers kakaóra viszont semmiféle fura tünetet nem produkálok, ezért azt vissza is iktattam az étrendembe. Ha te éppen az eliminációs szakaszban vagy, nyugodtan helyettesítsd a kakaót karobbal. Mivel a karob alapvetően édesebb, így egyúttal az aszalt gyümi mennyiségét is csökkentheted. Egyébként is biztatlak a kóstolgatásra és a szükség szerinti, utólagos édesítésre. Az itt leírt méz- és mazsolamennyiséggel ugyanis sikerült egy olyan tortát alkotni, ami a standard nyugati diétát követők számára is édességként volt felfogható (igyekeztem csak éppen megugrani ezt a képzeletbeli édességlécet). Igazság szerint ha ez a süti csak nekem készült volna, a mézet, de még talán a mazsolát is teljesen kihagytam volna belőle, nekem éppen elég lett volna az érett főzőbanán és a szeder édessége. Ebben a tortában a szeder és a csoki remekül működik együtt, de úgy tervezem, hogy a nem túl távoli jövőben más bogyós gyümölccsel – mondjuk málnával – és esetleg sárgabarackkal is kipróbálom majd.

Készen állsz a gyümölcsös-csokis ÍZ- (és nem cukor-)bombára? Íme a recept:


A tészta

Hozzávalók:

  • 3 nagy vagy 4 kisebb érett főzőbanán (sárga színű, könnyen hámozható, fekete foltok is lehetnek rajta) meghámozva, feldarabolva
  • ¼ tk
  • ½ tk szódabikarbóna
  • 1 tk almaecet
  • 6 ek kókuszzsír
  • 2 ek zselatin
  • ⅔ bögre/160 ml forró víz 
  • ⅔ bögre nyers kakaópor (eliminációs szakaszban karobpor)

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra.
2. A hozzávalókat először a kakaó/karob nélkül, majd a kakaót/karobot is hozzáadva teljesen simára turmixoljuk és egy kizsírozott vagy sütőpapírral kibélelt kb. 23 centi átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük.
3. A tésztánkat az előmelegített sütőben a forma pontos méretétől és anyagától függően kb. 30-45 perc alatt készre sütjük (egy fogpiszkálót a közepébe szúrva ellenőrizhetjük, hogy folyékony-e még a belseje).
4. Hagyjuk teljesen kihűlni.


A szederkrém

Hozzávalók:

  • 680 g fagyasztott szeder
  • 1 bögre kókuszzsír
  • 3 kicsi érett avokádó húsa
  • ⅜ bögre méz (elhagyható)
  • 1 citrom leve (a méz elhagyásával csökkenthető)
  • néhány szem friss szeder a díszítéshez

Elkészítés:

1. A fagyasztott szedret és a kókuszzsírt egy lábasban lassú tűzön melegíteni kezdjük.
2. Amikor a szeder kiolvadt és a kókuszzsír is folyékony lett, a többi hozzávalóval együtt simára turmixoljuk.
3. Hagyjuk teljesen kihűlni.


A csokikrém

Hozzávalók:

  • ½ bögre nyers kakaópor (eliminációs szakaszban karobpor)
  • ½ bögre folyékony, de nem meleg kókuszzsír
  • 2 kisebb érett avokádó húsa
  • 50 g mazsola 10 percre forró vízbe áztatva, majd a vízből kivéve (nyugodtan csökkenthető)
  • 1-2 ek méz (elhagyható)
  • 1 vaníliarúd kikapart magja (opcionális)

Elkészítés:

1. A kakaóporon/karobporon kívül minden más hozzávalót simára turmixolunk, majd a kakaóport is hozzáadjuk.
2. Langyosan használjuk.


Az összeállítás nagyon egyszerű: a teljesen kihűlt tésztát kettévágjuk, az egyik lapot visszatesszük a tortaformába, ráhalmozzuk a szederkrém nagy részét, majd a tetejére jön a másik lap. Egy éjszakára a maradék szederkrémmel együtt hűtőbe tesszük. Másnap kiszabadítjuk a tortaformából és elkészítjük a csokikrémet (vagy ha már előre elkészült, gőz fölött kenhetővé olvaszthatjuk). A csokit a torta tetejére kenjük és ha a csokoládé kihűlt, a maradék szederkrémmel és friss gyümölccsel díszítjük. A szederkrém felviteléhez egy klasszikus díszítőcsövet és egy egyszerű recés kenőkést használtam a szigorúan házi kinézet jegyében ;)
Második felvonás: egy kis meglepi a szomszédainknak 💖

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések