Mindenmentes csirkepite paleo és AIP verzióban


Imádok olyan ételek egészségesebb változatával kísérletezni, amelyeket azelőtt még sosem kóstoltam. Ilyenkor tiszta lappal, elvárások nélkül indulok ;) Mivel nem tudom, hogy milyen ízű az adott étel, gyakran csak egy kép, egy kurta leírás vagy egy izgalmas videó hatására indulnak be a fogaskerekek (és a nyálelválasztásom). A most következő receptet a kedvenc főzőcskézős Youtube-csatornám egyik videója ihlette. Ebben a videóban 3 brit srác 3 különböző módon elkészített csirkepitét hasonlít össze, végül a nézőkre bízza a legjobb változat kiválasztását.

Na, én választás helyett fogtam a 3 receptet, kiszedtem mindegyikből azt, ami nekem szimpi, a nem AIP/paleo hozzávalókat pedig olyan alapanyagokkal helyettesítettem, amelyek szuperül betöltik az eredeti hozzávalók funkcióját (tejszín helyett karfioltejszínt, tészta/krumplipüré helyett főzőbanánt használtam). Így született meg a paleo recept, amit már számtalanszor elkészítettem. Viszont kíváncsi voltam arra is, hogy néhány egyszerű változtatással (gí helyett avokádó- és olívaolajjal, mustár helyett citromlével) AIP-kompatibilissé tehetem-e ezt az ételt. A kísérlet végeredménye meggyőző volt, így nincs más hátra, megosztom veled a receptet. ;) Hogy legyen miből csipegetned, a paleo recept leírásában megtalálod az AIP módosításokat is – a paleo/AIP alapanyagokat bátran kombinálhatod, a pitédet teljesen személyre szabhatod attól függően, hogyan állsz a visszavezetett hozzávalókkal ;)

A paleo verzióhoz a gí vajas ízt és könnyebben megdolgozható tésztát ad.

A paleo és az AIP verzió ízében túlságosan nagy különbség nincs, de a – ahogyan a képeken is láthatod – kinézetükben már annál inkább eltérnek. Ennek az oka a tésztához használt zsiradékban keresendő: a gível készült, hűtőben pihentetett tészta jobban viselkedik, nyújtás után egyben marad és  viszonylag türelmesen megvárja, hogy a töltelék tetejére helyezzük. Hűtőben pihi ide vagy oda, az avokádóolajjal gyártott tészta már nem ilyen együttműködő. Az avokádóolajat persze bármilyen AIP-kompatibilis zsírral vagy akár kókuszolajjal is helyettesítheted. (Update: A kókuszolaj egy lehűtve sokkal könnyebben kezelhető tésztát eredményez.) Nálam a kacsazsír lesz a következő, amivel el fogom készíteni. Mindenképp írok majd az eredményről!

AIP változat morzsával a tetején ;)

Mivel ez az étel eléggé húsgazdag, egy jókora adag zöldségkörettel érdemes kiegyensúlyozni, ami lehet egy egyszerű zöld sali citromos-olívaolajos öntettel, bármilyen sütőben sült zöldség vagy zöldségrizs is.

Figyelem, figyelem! Ráérős, hétvégi recept következik, de az eredmény a vele töltött idő minden percét megéri. Így készül:

Paleo csirkepite

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 450 g hámozott, darabolt, puhára főtt zöld főzőbanán
  • 75 ml víz
  • 100 g (AIP verzióhoz: avokádóolaj, vagy zsír, kókuszolaj)
  • 3/4 tk
  • 2 szál friss kakukkfű

A csirkéhez:

  • 10 darab csirke alsócomb vagy egy egész csirke (a mellén kívül mindent felhasználunk a pitéhez)
  • 1-2 tk
  • bors (AIP verziónál elhagyható)
  • avokádóolaj (vagy zsír, kókuszolaj)

A töltelékhez:

  • 1 ek (AIP változatnál: avokádóolaj; vagy zsír, kókuszolaj)
  • 1 répa meghámozva, apró kockákra vágva
  • 1 póréhagyma vagy 8 szál újhagyma vékonyra szeletelve
  • 1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 szál kakukkfű (fás szárak nélkül apróra vagdosva)
  • 1 ek mustár (AIP változathoz: fél citrom leve)
  • 1/2-3/4 tk
  • 300 g puhára főtt karfiol + 30 g (AIP változathoz: olívaolaj; vagy zsír, kókuszolaj)

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  2. A szobahőmérsékletűre melegedett csirkét átnézzük, megtisztogatjuk, jól átmasszírozzuk a sóval (a paleo változatot borsozzuk is) és az olajjal, majd egy hőálló edényben körülbelül 1 órára a sütőbe toljuk. Ha megsült, kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk.
  3. A puhára főtt főzőbanánt a tészta többi hozzávalójával együtt késes aprítógépben simára dolgozzuk. Az így elkészített tésztát kettéosztjuk (2:1 arányban) és egy-egy zárható edényben pár órára a hűtőbe tesszük.
  4. A répát, a hagymát és a fokhagymát serpenyőben, 1 evőkanálnyi zsiradékon, megsózva, közepes lángon félig puhára pároljuk. Hozzáadjuk a kakukkfüvet és a mustárt (vagy a citromlevet).
  5. A karfiolt a gível vagy az olívaolajjal simára turmixoljuk és hozzáadjuk a zöldségekhez. Megvárjuk, hogy alacsony lángon minden teljesen puhára főjön.
  6. A csirkehusit – ha már eléggé kihűlt – kézzel falatnyi darabokban leszedegetjük a csontról (az egész csirke mellére nincs szükség, azt eltesszük későbbre; egy kis pirítás után salival, hagymával és avokádóval könnyű vacsi készülhet majd belőle). A csirkefalatkákat a zöldséges szósszal összekeverjük.
  7. Kizsírozunk egy kerek, hőálló edényt, ami lehet egy kb. 23 centis öntöttvas serpenyő vagy egy mélyebb pitetál is.
  8. A hideg tésztánk nagyobb részét a legjobb tudásunk szerint, itt-ott foltozgatva eloszlatjuk az edény alján és oldalán, majd bedobjuk a sütőbe körülbelül 20 percre.
  9. Az így elősütött tésztába jöhet a csirkés töltelék.
  10. A tészta kisebb részét 2 sütőpapír között kerekre nyújtjuk, és minden ügyességünket összeszedve megpróbáljuk a pite tetejére borítani. Ha nem sikerül, akkor sem bosszankodunk, hanem kreatívan eloszlatjuk a töltelék tetején. Ha viszont sikerül, akkor – egy rövid örömtánc után – a szélét óvatosan a megsült tészta töltelék alól kikukucskáló széléhez nyomkodjuk, hogy lezárjuk a remekművet.
  11. Az így teljessé koronázott pitét végül még 20, maximum 30 percre a sütőbe toljuk. Picit hűlni hagyjuk, majd büszkén felvágjuk.


Jó étvágyat és egészségedre 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések