Reggeli kakaós süti (AIP változatban is) 🍪☕

AIP és funkcionális diéta ide vagy oda, bizony néha megesik, hogy nem kívánom a vacsit reggelire, a hűvösebb reggeleken a hideg smoothie sem mindig csúszik könnyen, és van, hogy a halkonzervraktáram is kiürül. Valami hasonló történt velem pár napja: nem éreztem magam túl jól, így az étvágyam sem volt éppen tökéletes. Úgy döntöttem hát, hogy a bevált menü helyett kiötlök valami meleget, puhát és reggelinek valót. Szerencsére időm is akadt agyalni és sütkérezni.

Nem tudom, te hogy vagy vele, de nálam a reggeli nagyon nem mindegy. Szeretem a vércukorszintemet stabilan tartani, így a cukorbevitelt (igen, a természetes cukrokat is) igyekszem minimálisra csökkenteni. Emellett ahhoz, hogy kényelmesen kibírjam a reggelimmel akár egy késői ebédig is, a fehérje- és zsírbevitelt sem szabad elhanyagolnom. A zsírtartalommal a sima édességeimnél sem szokott gond lenni, a fehérje mennyiségére viszont ennél a receptnél külön figyelmet fordítottam: egy egyszerű és tökéletesen AIP-kompatibilis módon, kollagénnel turbóztam fel a reggeli sütit. Ennek az eszmefuttatásnak és egy-két próbálkozásnak lett az eredménye a képen látható, lelket melengető, éppen csak picit édes, kiegyensúlyozottabb tápanyagtartalmú napindító sütike, amellyel jó hangulatban kezdődhetnek a különleges, ráérősebb reggelek.



Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
  • 2 sárga (érettebb) főzőbanán meghámozva, feldarabolva
  • 2 zöld (éretlen) főzőbanán meghámozva, feldarabolva
  • 3 ek avokádóolaj vagy megolvasztott kókuszzsír
  • 2 ek tahini vagy bármilyen tolerált paleo magvaj (AIP változatnál ehelyett plusz 1-2 ek avokádóolaj/kókuszzsír)
  • 30 g kakaópor (AIP változatnál karobpor)
  • 30 g kollagén
  • 1 ek juharszirup/méz (ízlés és tolerancia szerint lehet több vagy kevesebb)
  • 1/4 tk só
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2,5 tk almaecet
  • 2 marék dió/pekándió (AIP változatnál elhagyható vagy földimandulával helyettesíthető)

Elkészítés: 
  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  2. A főzőbanánokat a zsiradékkal, a magvajjal (amennyiben használjuk), a kakaó-/karobporral, a kollagénnel és a sóval késes aprító segítségével simára pürésítjük. Megkóstoljuk és édesítjük, ha szükségesnek látjuk.
  3. A gépet újra bekapcsoljuk és a keverékhez adjuk a szódabikarbónát, majd az almaecetet is. 
  4. A masszát egy kb. 20x30 cm-es, kiolajozott hőálló edénybe töltjük, megszórjuk a magvakkal, és 20 percig 200, majd további 10 percig 180 fokon sütjük. (Néha kukkantsunk rá, meg ne égjen!)
  5. Picit hagyjuk hűlni, majd még finom langyosan, esetleg cukormentes házi lekvárral megkenve, kedvenc meleg teánkkal kísérve majszolgatjuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések