AIP vaníliás "tej"




Nincs mit tenni, rákattantam a főzőbanánra. Készítettem már belőle tortát, brownie-t, pudingot, köretet sokféle formában, de italt még nem. Mostanáig.

A hét elején valami krémes, meleg kortyolgatós-kanalazós itókát szerettem volna (kicsit magam alatt vagyok mostanában, tudom, közhelyes, de ezzel akartam kényeztetni magam egy picikét). Mivel a főzőbanán már számos alkalommal nagyszerű pudingalapanyagnak bizonyult, nem kellett sokat törnöm a fejem az összetételen. Egy pici változtatás itt-ott és el is készült a csodaital. Szerencsére egy turmixgépen kívül semmi varázslat nem kellett hozzá, amilyen finomra sikerült, olyan egyszerű összedobni. A krémességet a főzővíz mellett az egészséges olaj(ok) és a bélfal egészségét támogató zselatin adja. Utóbbi szépen megdobja az itóka fehérjetartalmát is. Számomra a receptben leírt mennyiségű édesítéssel tökéletes, de persze a méz/juharszirup mennyiségét te ízlés szerint változtathatod.

Egyetlen főzőbanánból körülbelül három adag selymes és nagyon gazdag, sodószerű ital készül. Mindenképp melegen kortyolgasd, a hűtőben ugyanis megszilárdul. Na nem mintha úgy kevésbé lenne finom... Ha valami csokisabbat szeretnél, nyugodtan adj hozzá 30 g karobport (vagy kakaóport, ha azt már sikeresen visszavezetted). Íme az alaprecept:

Hozzávalók:


  • 1 db közepes, nem érett főzőbanán meghámozva, feldarabolva (kb. 180 g)
  • 5-6 dl víz (ha van kuktád, akkor kevesebb víz elég)
  • 2 tk AIP-kompatibilis vaníliakivonat vagy friss vanília
  • 45 g olaj (kókuszzsír, avokádóolaj vagy gí, ha már sikerrel visszavezetted)
  • 20 g juharszirup vagy méz
  • 20 g zselatin
  • 1 csipet só


Elkészítés:

1. A főzőbanánt a vaníliával és a vízzel kuktában 5 perc alatt (5 dl víz) vagy a tűzhelyen lefedve kb. egy óra alatt (6 dl víz) alacsony lángon szétesősen puhára főzzük.
2. A megfőtt banánt a vizével, az olajjal, az édesítővel, a zselatinnal és egy picike sóval együtt tökéletesen simára turmixoljuk. És voilà, kész is a tejmentes vaníliás "tej"!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések