Egészben sült csirke hagymamártással – fehérje több napra extrákkal


Ezúttal egy végtelenül egyszerű receptet mutatok neked. Nincs szükséged hozzá másra, csak egy egész (lehetőleg kívül-belül megtisztított) csirkére. Ha igazán jót akarsz, akkor Mari néni udvaron kapirgálós, nem szójával agyonetetett pipijét szerezd meg (persze Mari néni beleegyezésével). Ha ez nem megy, akkor válassz szabadon tartottat, biót, de végső esetben természetesen a sima bolti pipi is megteszi. A számodra (anyagilag és a beszerzési forrásokat tekintve) elérhető legjobbat válaszd és ne ostorozd magad, ha ezúttal csak tescós csirkére futotta. Ne feledd: bármilyen adalékmentes hús jobb, mint a tartósítós, színezékes, ízfokozós készételek, amelyek jelentős szerepet játszanak a Hashimotóhoz hasonló krónikus állapotok kialakulásában. Na de elég az okoskodásból, térjünk rá a kajára!

Az egészben sült madár előnyei:

- Egész csirkét venni olcsóbb, mintha a csirke egyes részeit vásárolnád meg.
- Minimális előkészületet igényel a részedről, a többit a sütő megoldja.
- A csonton sült husi mindig ízletesebb, mint a csont nélkül készített ételek.
- Napokig nem lesz gondod az ebédedre (azért arra figyelj, hogy ne csak csirkét egyél éjjel-nappal).
- Semmi nem vész kárba: a lerágott csontokat, keményebb porcokat a fagyóban gyűjtögetheted a következő csontleveshez; a sütés közben az edény alján összegyűlt (zselatinban gazdag!) szafttal pedig egy finom mártást készítünk a sült mellé.

Volt "majdnem vegetáriánusként" azonban meg kell említenem az egész csirke egyik legfőbb hátrányát is. A nyers egész madár nem éppen szép látvány. Persze hozzá lehet szokni. A kutyáink nyers etetésével ugyan már vega éveim alatt is tréningeztem magam a bizarr kinézetű nyers húsdarabok elfogadására (talán egyedül a fej látványának hatására fordul fel egy kicsit a gyomrom), de abszolút megértem egyik legkedvesebb barátomat is, aki  bár mindig húsevő volt  elutasítja a nyers husi tapizását. A husit márpedig nincs mese, tapizni kell! Először is azért, hogy ellenőrizzük, nem maradt-e a bőrön tollmaradvány és belül is makulátlan-e a madárkánk. Egy gyors öblítés után pedig én mindig alaposan szárazra törlöm a csirkét, hogy a zsiradék segítségével jól megtapadhassanak rajta a fűszerek. De hogyan is készül pontosan?

Hozzávalók:

  • 1 darab megtisztított csirke (kb. 1,5-2 kg)
  • 2 ek avokádóolaj, kókusz- vagy sertészsír, esetleg gí (ez utóbbi csak sikeres visszavezetés után)
  • 2 tk só
  • 1 tk őrölt bors (AIP eliminációs időszakában ne használd)
  • friss zöld fűszerek (pl. rozmaring, kakukkfű, petrezselyem)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma (kettévágva)
  • 1 fej lila hagyma (négyfelé vágva)
  • 1 fej fokhagyma


Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A szobahőmérsékletű csirkét átnézzük, szükség esetén leöblítjük és egy papírtörlővel kívül-belül szárazra töröljük.
2. Egy evőkanálnyi zsiradékkal belemasszírozzuk a bőrébe és a belsejébe a sót (és a borsot).
3. Egy lapos és keskeny fakanál segítségével a mell bőrét a mell mindkét oldalán óvatosan fellazítjuk (vigyázzunk, hogy fel ne sértsük) és a maradék zsiradékot az ujjaink segítségével eloszlatjuk a mell bőre alatt.
4. A fokhagyma gerezdjeit egy kés lapjával kicsit összezúzzuk (a héj maradhat), néhány gerezdet a vöröshagyma és a zöld fűszerek társaságában a csirke hasüregébe helyezünk.
4. A lábak végét egy (ételhez használható) kötözőzsineggel összekötjük, a szárnyak végét, amennyire lehet, a combhajlatba gyömöszöljük, majd a csirkénket a maradék fokhagyma és a hámozatlan lila hagyma-negyedekkel együtt egy hőálló edénybe helyezve a sütőbe tesszük körülbelül 1,5 órára.
5. Amíg a madár a sütőből kivéve pihen, az alatta összegyűlt ízletes szaftot a héjuktól megszabadított (nem megégett) fokhagymagerezdekkel és lila hagymával összeturmixoljuk. Ez lesz a hagymamártás a sültünk mellé.
6. A változatosság kedvéért edd mindig más körettel, legyen az sült vagy párolt zöldség, saláta, zöldségpüré vagy zöldségrizs ;)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések