Főzőbanán-fánkocskák málnalekvárral

Már itt, az elején porba kell tipornom a hamis reményeket: nem, ez a fánk nem pont olyan, mint amit a nagyi süt, valószínűleg nem ezzel fogjuk visszahozni Magyarországra a Dunkin Donuts gyomorforgatóan gejl ízeit sem, és azt sem gondolom, hogy a filmekben a zsaruk ugyanezt a fánkot falják papírtasiból a kocsiban vitatkozva. Ennek az oka egyszerű: ezek a fánkocskák nem búzalisztből, tojásból, töménytelen mennyiségű cukorral és vegyszeres agyonfinomított olajban sütve készülnek különböző titokzatos anyagok hozzáadásával. És ugye azt nem is kell mondanom, hogy ez jó nekünk?

De ha a mi fánkunk a són kívül egyetlen más összetevőben sem osztozik még a jófajta házi fánkkal sem, akkor egyáltalán milyen jogon hívjuk ezeket a kis falatkákat fánknak? Végül is hívhatnám őket zsírban sült főzőbanán-daráléknak (étvágygerjesztő?), vagy kitalálhatnék rá egy teljesen új szót is – pl. nyünyi – de ez az elnevezés nem mondana neked túl sokat (egyelőre, mert ugye egy idő után biztosan bekerülne a te szótáradba is). Az egyszerűség kedvéért és biztos, ami biztos alapon így a jól ismert fánk elnevezésre esett a választásom. Egyáltalán nem alaptalanul: ezek a falatkák is bő zsiradékban sülnek, a konyhát készítés közben belengi a nagyi fánkjait idéző kellemes vaníliaillat, és remekül passzol hozzájuk a házi lekvár. Például málnából. Nekem ennyi elég is ahhoz, hogy ez az egyszerű finomság elnyerje a fánkocska nevet a receptes füzetecskémben. 😉 Hát, ennyit a főzőbanánfánkokról. A málnalekvár pedig... az magáért beszél! 😋

Főzőbanán-fánkocskák

Hozzávalók:

  • 1 éretlen (zöld) főzőbanán
  • 1 érettebb főzőbanán (sárga színű, esetleg barna foltokkal)
  • 2 ek kókuszzsír vagy avokádóolaj
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk vaníliaőrlemény
  • 2 tk almaecet
  • csipet só
  • hőálló zsiradék a sütéshez (pl. fizikai úton finomított nem hidrogénezett kókuszzsír vagy avokádóolaj, esetleg állati zsiradék)


Elkészítés:

1. A sütőzsiradékon kívül minden hozzávalót simára turmixolunk egy nagy teljesítményű turmixgép vagy egy késes aprító segítségével.
2. A sütéshez használt olajat egy serpenyőben közepes lángon felforrósítjuk (legalább egy centi magasan álljon az olaj az edényben).
3. A fánk masszájából evőkanálnyi adagokat pottyantunk a forró olajba (óvatosan).
4. Amikor a fánkocskák alsó fele aranybarnára sült, megfordítjuk őket, és a másik oldalukat is aranybarnára sütjük, majd kivesszük őket az olajból.
5. Az alábbi mesefinom málnalekvárral tálaljuk.

Málnalekvár

Hozzávalók:

  • 400 g (fagyasztott) málna
  • kb. 3-4 ek méz vagy juharszirup
  • 1/2 ek zselatin
  • 50 ml víz


Elkészítés:

1. A málnát egy magasabb falú edényben egy löttyintésnyi vízzel közepes lángon fedő alatt feltesszük főni. 
2. Amikor a málna levet enged és elkezdi elveszíteni eredeti formáját, levesszük a fedőt, és időnként kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk a szabadon választott, ízlés szerint adagolt édesítőnket, majd lehúzzuk a tűzről és pár percig hűlni hagyjuk.
3. A zselatint simára keverjük egy evőkanálnyi hideg vízben és a már nem tűzforró málnapürénkhez adjuk.
4. Néhány órán át a hűtőben pihentetjük.

Egy megjegyzés a végére: tudom-tudom, főzőbanánhoz jutni sajnos nem egyszerű feladat, de ha sikerül, azt javaslom, hogy ezt a receptet mindenképpen próbáld ki! Ha kipróbáltad, akkor pedig írd meg, hogy nálad is előtört-e falatozás közben az a mindent elsöprő a fánk-érzés, ami engem meglegyintett! Örömteli sütögetést kívánok neked 💗


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések