Karfiolsajt macisajt helyett 😉


Amikor a diagnózisom után kacérkodni kezdtem az étrendem megszigorításának gondolatával, úgy gondoltam, a tejtermékeket leszámítva bármiről le tudok mondani – legalábbis ideiglenesen. Te jó ég, függő voltam a javából. Főként sajtfüggő. Rabul ejtett az a csodás umami, ami a sajtok zsíros-nyúlós világában fogadott.

Röpke egy év alatt meggyőztem magamat arról, hogy talán jó lenne kipróbálnom a tejmentes életet. Amíg más egyik napról a másikra ki tud iktatni teljes ételcsoportokat az életéből, nekem ehhez egy hosszabb leszoktató időszakra van szükségem... egy-két megbotlással és némi későbbi visszaeséssel. Miközben éppen próbáltam lejönni a tejtermékekről, elkezdtem lázasan sajtpótlékok után kutakodni. Találtam is egyet. A receptre pontosan már nem emlékszem, de zselatin és cukkini biztosan kellett hozzá. Basszus, az egy dolog, hogy a végeredmény kinézete távolról sem emlékeztetett a sajtra (semelyikre), de emellett ehetetlenül íztelen is volt, az állaga pedig... gyomorforgató. Egy időre el is vette a kedvem a próbálkozástól.

"Sajt" receptekkel tehát nem nagyon foglalkoztam többet, a krémeket, pástétomokat, viszont annál inkább előnyben részesítettem. Így sikerült egyszer karfiolból – mi másból – egy meglepően sajtos jellegű mártogatóst összehoznom. És itt jöhetnek a keto, paleo, whole30, low-carb vagy bármelyik önsanyargató diéta vonatkozásában az interneten röpködő mémek:

Valakinek van ehhez receptje... karfiolból?

Használj karfiolt a krumplipüré, rizs és az életedben lévő bármiféle öröm helyettesítésére. Már nincsenek barátaid, csak a karfiol van.

Üdvözlet a 30-as éveidben! Most már karfiol helyettesíti az összes szénhidrátot, amit szeretsz és a gyilkosságról szóló műsorok jelentik számodra az öröm egyetlen forrását.

A fenti idézeteket legalább annyira valóságosak az AIP-közösség számára, mint amennyire viccesek. 😒 😃 Mémek ide vagy oda, le kell szögezni, hogy karfiolból valóban rengeteg dolog elkészíthető (rizs, püré, főzelékek, levesek sűrítőanyaga, puding), és általában még a hagyományosan nem túl egészségtudatos ízlelőbimbó sem panaszkodik, ha ilyen étel kerül elé. Azonban itt halkan megjegyzem, hogy ebben a receptben szerintem nem a karfiolé a legfőbb érdem. A megfelelő mennyiségű zsiradék (zsír=íz) és só sokkal fontosabb szerepet kap.

De hogy jövök én ahhoz, hogy elvegyem a mindenható karfioltól a dicsőséget! Vitathatatlan tény, hogy a karfiol a sajtunk alapja, jó puhára párolva, ehhez adjuk hozzá a többi hozzávalót. Érdemes megjegyezni, hogy a receptben olvasható zselatinmennyiséggel kb. macisajt/lapkasajt állagot kapunk, hűtőből kivéve akár még kenni is tudjuk a sajtunkat. Ha ennél keményebb sajtot szeretnél, akkor növeld nyugodtan a zselatin mennyiségét (a zselatin egyébként is jót tesz nekünk, segíti a belek regenerálódását, rugalmasabbá teszi a bőrünket és remek fehérjeforrássá varázsolja a kamusajtunkat). Arra azonban figyelj, hogy a zselatint a még meleg karfiollal turmixold össze, hogy legyen esélye rendesen feloldódni benne.

Mivel érdemes fogyasztani ezt a sajtdublőrt? A vizes zsemle-zöldpaprika kombináció ugye kilőve... Én legjobban önmagában, gyümölcsökkel, salátában vagy főzőbanánchips társaságában szeretem. Készen állsz a sajtos kalandra? Próbáld ki, és mondd el, neked hogy tetszett!


Hozzávalók:


  • 380 g puhára párolt karfiol (jó meleg, ahogy a turmixgépünk bírja)
  • 1 tk só
  • 120 g természetes módon finomított kókuszzsír (ha már visszavezetted a tisztított vajat, azzal is fantasztikus)
  • 1 ek almaecet
  • 2 ek zselatin
  • esetleg: folyékony füst / zöldfűszerek / egy csipet kurkuma

Elkészítés:

1. A párolt karfiolt melegen a turmixgépbe helyezzük.
2. Hozzákeverjük a többi hozzávalót és az egészet simára turmixoljuk.
3. Egy üvegedénybe töltjük és néhány órára hűtőbe tesszük a keverékünket.
4. Amikor a sajtunk már kellően szilárd, ki tudjuk szabadítani az edényből és tetszés szerint vagdoshatjuk.

Megjegyzések

  1. The gambling world: What makes casinos so important? - Dr.MCD
    How 파주 출장안마 to gamble on casino games is something that most While gambling is not 경주 출장샵 a very popular activity, there 의왕 출장안마 are plenty 여수 출장샵 of ways that casinos can 창원 출장샵 The gaming world

    VálaszTörlés
  2. Kipróbáltam ezt a "sajtot". Meglehetősen lágy masszát kaptam, igaz, zselatinból csak az előírt mennyiséget tettem bele. Muffinsütő fészkeibe adagoltam, míg megdermedt, bár úgy is még mindig nehezen kezelhető volt. Egy adagot a hűtőben hagytam, a többit lefagyasztottam Másnap reggelire pirítósra kenve finom volt. 3-4 nappal később akartam megint enni, de ki kellett dobnom, mert olyan volt, mintha rohadt karfiolt ettem volna. Nem tudom, a fagyasztóból kivéve milyen lesz de már nincs sok kedvem kipróbálni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések