Halat reggelire? Lazacpástétom és tostone 😋



Nem tudom, te hogy vagy ezzel, de én az AIP életmódnak hűséget esküdve hamar lemondtam a tipikusan "reggelinek való" ételekről. Nincs tejben úszó gabonapehely vagy joghurtos müzli, nincs rántotta paradicsommal és kenyérrel (habár a későbbiekben, egy saját kis tyúkkolónia meghonosítása után, úgy tervezem, megkísérlem a kapirgálós tyúk-tojás visszavezetését az étrendembe... legalább a tojássárgáját, ha mást nem), és egészen biztosan nincs és nem is lesz édes péksüti. Hogy el lehetne készíteni ezeknek az AIP verzióját? Csak úgy nagyjából? Hát persze, hogy próbálkoztam ilyesmivel. De bevallom, nekem nem érte meg a befektetett energiát. Ennek köszönhetően sokszor eszek ebédet reggelire. Marhapöri, töltött kápi, párolt zöldségek szardíniával – nem nagyon tudsz olyat mondani, amit ne venne be a gyomrom (az agyam?) röviddel ébredés után. De persze olykor-olykor reggelisebb étkeknek is jut hely a porondon. És mi lehet annál reggelisebb, mint amikor egy kenhető dolgot egy másik dologra kensz?

Egy fantasztikusan egyszerű lazacpástétomot mutatok most neked. Hal reggelire? Néhányan most biztosan ráncolják a homlokukat. De ha belegondolunk abba, hogy a vadlazac milyen csodás tápanyagokkal látja el a szervezetünket, egyet kell értenünk abban, hogy tökéletes reggeli étket kapunk belőle.

Ehhez a recepthez én vadlazackonzervet használok, amely amellett, hogy fantasztikusan gazdag fehérjében, omega-3-ban, B-vitaminokban, káliumban és pajzsmirigymentő szelénben – a szardíniakonzervhez hasonlóan – a hal puhára főtt csontozatát (szálkázatát?) is tartalmazza, amely csodás kalciumforrás. Nos, Magyarországon vadlazackonzervhez jutni nem olyan egyszerű. Ha nem sikerül lazackonzervet szerezned, akkor használhatsz helyette sima friss vagy adalékmentes fagyasztott lazacot, amit a) csonttal együtt, de megtisztítva egy kuktában addig főzöl, amíg a nagyobb csontok porhanyósak nem lesznek (a vizet se dobd el, használd később alaplé helyett) vagy b) csont nélkül gyorsan megpárolsz. A lazacot természetesen más halkonzervvel is helyettesítheted (habár a tonhalat és a királymakrélát a magasabb higanytartalma miatt nem ajánlanám), mindaddig, amíg a konzerv csomagolásán AIP-kompatibilis összetevők szerepelnek. A pástétom egy aprítógép segítségével villámgyorsan elkészül, de ha nincs aprítógéped, egy villával is összedolgozhatod a hozzávalókat.

Mire kenheted?

Én imádom a főzőbanánt. Minden formában. Ezt az egészséges halkrémet ezúttal tostoneszeletekkel tálaltam, ami nem más, mint kétszer sült zöld (éretlen) főzőbanán. Nincs kéznél főzőbanánod? Szerencsére már otthon is kapható főzőbanáncsipsz (összetételében ne legyen más a főzőbanánon, són és a nem hidrogénezett pálmaolajon kívül). De piríthatsz mellé édesburgonya- vagy zellerszeleteket is, vagy fogyaszthatod friss répával, retekkel, zellerszárral.

Vágjunk is bele!

Lazacpástétom

Hozzávalók:


  • 1 nagy (420 grammos) lazackonzerv víz nélkül vagy kb. 330 g főtt lazac
  • 3 ek extra szűz olívaolaj
  • 1/2 citrom leve
  • kb. 1/2 tk só
  • bors (az AIP eliminációs szakaszában kerülendő)
  • petrezselyemzöld, finomra aprítva
  • 1/2 lilahagyma, finomra aprítva


Elkészítés:

1. A halat, az olívaolajat, a citromlevet, a sót és az esetleges borsot aprítógépben krémesre dolgozzuk.
2. Egy fakanál segítségével beleforgatjuk a petrezselyemzöldet és a hagymát.

Krémesség tipp: egy érett avokádó húsával is megbolondíthatjuk a pástétomunkat. Ebben az esetben érdemes picivel több sót és citromot használni.

Tostone

Hozzávalók:

  • zöld főzőbanán
  • zsiradék, ami bírja a hőt (kókuszzsír, sertészsír, avokádóolaj, kacsazsír stb.)

Elkészítés:

1. A zsiradékot egy serpenyőben közepes lángon felforrósítjuk. A zsír mennyisége a serpenyő méretétől függ, de kb. 1 centi zsírrétegre lesz szükségünk az edény alján.
2. A főzőbanánt meghámozzuk, középen félbevágjuk, majd a feleket hosszában ismét kettévágjuk.
3. Az így kapott negyedeket a zsírba helyezzük, majd mindkét oldalon pár percig sütjük.
4. Kivesszük a főzőbanándarabokat a zsírból és két vágódeszka között óvatosan kilapítjuk őket.
5. Az így kapott korongokat visszahelyezzük a zsírba és mindkét oldalukon aranybarnára sütjük.

Azt hiszem, éhes lettem. 😋 Remélem, a te étvágyadat is sikerült előcsalogatnom! 😉

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések