Az én chowderem, vagyis halpite lábasban



Sziasztok! Anita vagyok, youtube-os főzőműsorfüggő! És tartozok még egy vallomással: az esetek döntő többségében nem AIP-hoz kapcsolódó főzőcskéket nézek, még csak nem is paleo témájú videókat (bárcsak lenne több ilyen). Jöhet Nigella, Mary Berry, Jamie Oliver, Ramsay, Donal és jelenlegi kedvencem, a SortedFood csatornája is. De ne aggódjatok, nem ugrok neki egyetlen receptnek sem úgy, ahogy meg vagyon írva. Még soha nem készítettem el Mary mágikus pavlováját, Nigella fullos karácsonyi menüjét és a Sorted rántott csirkéi miatt sem tértem le az általam választott egészséges útról.

De akkor mi az értelme annak, hogy olyan kajákra csorgatom a nyálam, amiket per pillanat úgysem  ehetek meg? Gyakran viccelődök azzal, hogy minden kaját újra lehet kreálni AIP-paleo üzemmódban főzőbanán és/vagy karfiol segítségével. A végeredmény néha hasonlít az eredetihez, néha meg "csak" finom. Sokszor még csak azt sem tudom, milyen lehet az "eredeti", így egészen tiszta lappal indul a kísérletezés :) A célom azonban legtöbbször nem a videókban megelevenedő ételek AIP-kompatibilissé erőszakolása. Ezek a műsorok számomra nem recepteket adnak, hanem két nagyon fontos dolgot: kedvet és inspirációt.

Az alábbi halas ételnek az evolúciós gyökerei Jamie Oliver halpitéjéig nyúlnak vissza, illetve annak egy általam is fogyasztható verziójáig. Az én már milliószor elkészített halpitémbe tej helyett karfiolkrém került, a tetejére pedig főzőbanán- és karfiolpüré pirult. Na de nem mindig van kedve az embernek sütögetni (bár ez nálam ritka) és a főzőbanánbőrbe bújt testes szénhidrátbombát sem mindig kívánjuk (ez pedig még ritkább). Így arra gondoltam, szuper lenne, ha össze tudnék ütni valami chowder-féleséget (krémes halleves) a halpitém alapján. Selymes, finom és tartalmas lett a végeredmény. Friss zsenge salival, édesburgonya- vagy főzőbanáncsipsszel (nesze neked low carb), sült zöldségekkel vagy karfiolrizzsel párosítva is mennyei. Ha szereted a tenger ízeit, neked is biztosan bejön majd!

A receptben aláhúztam az eliminációs időszakban nem fogyasztható hozzávalókat és adok pár ötletet a helyettesítésre.

Hozzávalók:

Alapok:

  • 2 ek zsír vagy olaj (gí, azaz tisztított vaj – eliminációs időszakban nem fogyasztható; kókusz-, sertészsír vagy avokádóolaj)
  • 300 g hagyma (vörös- és újhagyma vegyesen, apróra vágva)
  • 400 g répa (kockákra vágva)
  • 600 g zöldborsó (a fagyasztott tökéletes, eliminációs időszakban nem fogyasztható, helyette: feldarabolt zöldspárga, kicsi rózsákra szedett brokkoli, friss spenót vagy ezek keveréke)
  • 600 g halfilé (lazac, tőkehal, esetleg hekk vegyesen  nagyobb darabokra vágva)
  • 200 g tisztított garnéla
  • ízlés szerint

Szardellás karfiolkrém:
  • 300 gramm nagyon puhára főtt karfiol
  • 1 citrom leve
  • 2 ek zsír vagy olaj (gí, azaz tisztított vaj  eliminációs időszakban nem fogyasztható; kókusz-, sertészsír vagy avokádóolaj)
  • 4 szeletke olívaolajban eltett szardella  elhagyható

  • 1 csokor petrezselyemzöld (apróra vágva)

Elkészítés:

1. Egy nagyobb lábasban két evőkanálnyi zsírban üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a répát, kb. egy teáskanálnyi sót és fedő alatt néha megkeverve puhára pároljuk a zöldségeket (ha szükséges egy kevés vizet tölthetünk a lábasba, le ne égjenek).
2. Beletesszük a zöldborsót, a halfilét és a garnélát. Fedő alatt még néhány percig főzzük.
3. Amíg a hal fő, elkészítjük a karfiolkrémet: a főtt karfiolt citromlével, zsírral és a szardellával (nem baj, ha a szardella olajából is kerül bele egy kanálnyi) simára turmixoljuk.
4. A karfiolkrémet a halas keverékhez adjuk, jól összekeverjük, lehúzzuk a tűzről, petrezselyemzölddel és  ha szükséges  sóval ízesítjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések