Almaecetes céklasaláta


A cékla tökéletes téli zöldség. Tele van vitaminokkal (sok benne a C-vitamin és a folsav) és ásványi anyagokkal (kiemelkedő a magnézium-, kálium- és mangántartalma). Magas antioxidánstartalmáról árulkodó csodás élénksége pedig vidám színkavalkádot visz a hideg és borús téli napokba.

Az "igazi" cékla nekem mélyvörös színű, olyan, ami elszínezi a körmöket és olykor még a pisi is ünnepi színben pompázik tőle. Ennek ellenére nem esett nehezemre néhány aranysárga és csíkos gumót is a kosaramba tenni legutóbb a piacon. Bizony, ez a sali háromféle céklából készült, bár a vörös nagytestvér csak egész picit hagyja érvényesülni a többieket. Sebaj, a végeredmény így is szép ;)

A saláta ízesítésére az almaecet mellett tökmagolajat használtam, a tökmagolaj ugyanis szerintem szuperül passzol a nyers gyökérzöldségekhez. Egyetlen bökkenő vele kapcsolatban az, hogy a fogyasztása nem ajánlott az AIP diéta eliminációs szakaszában. Ha még nem vezetted vissza az étrendedbe a tökmagolajat, és nem most/ezen az ételen keresztül szeretnéd visszavezetni, használhatsz helyette olívaolajat is. Így bárhol tartasz is a diétában, a következő sült husidat nyugodtan feldobhatod ezzel a színes salival!

Hozzávalók:

  • 600 g cékla
  • 1/2 tk só
  • 3-4 ek almaecet
  • 2 ek tökmagolaj (eliminációs szakaszban olívaolaj)


Elkészítés:

1. A céklát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn keresztül egy tálba reszeljük.
2. Hozzáadjuk a sót, az almaecetet és az olajat.
3. Egy villa és egy kanál (vagy két villa) segítségével alaposan átforgatjuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések