Kényeztető őszi kedvenc
Ebben a hűvös időben mi eshetne jobban egy ősz ízeit ünneplő, krémesen gazdag ragunál? Az alábbi receptben a szuper egyszerű, előkészítést egyáltalán nem igénylő darált husit sütőtök, alma és zsálya mesterhármasa teszi varázslatosan ősziessé, az extra kényeztetést pedig a lágy karfiolkrém adja. Köretként egy nagy adag karfiolrizst (rizsszem nagyságúra aprított vagy reszelt karfiol kevés zsiradékon párolva) és/vagy egy jókora kupac párolt fodros kelt tálalhatunk mellé.
Hozzávalók:
- 2 ek zsír (jó minőségű állati zsiradék vagy fizikailag finomított kókuszzsír, esetleg avokádóolaj)
- 1 nagy fej hagyma (apróra vágva)
- 1 kicsi sonkatök (kb. 60 dkg, egycentis kockákra vágva)
- 500 gramm darált hús (marha, sertés, pulyka)
- 1 alma (meghámozva, kockákra vágva)
- 1 tk őrölt zsálya
- kb. 1 tk só (ízlés szerint)
A karfiolkrém:
- 300 g puhára főtt karfiol
- kb. 30 g fizikailag finomított kókuszzsír vagy jó minőségű állati zsiradék
Elkészítés:
1. A zsiradékot közepes lángon felhevített lábasba kanalazzuk. Hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk.
2. A lábasba tesszük a darált husinkat, enyhén megpirítjuk, majd a tök, az alma, zsálya és a só társaságában fedő alatt készre főzzük.
3. Amikor a tök is megfőtt (nem kell teljesen vajpuhának lennie), hozzáadjuk a karfiolkrémet*, majd fedő nélkül hagyjuk, hogy pár perc alatt az egész szépen összefőjön.
* A karfiolkrém elkészítése: a főtt karfiolt és a zsiradékot egy turmixgépben simára turmixoljuk. Ha a raguhoz sovány husit használunk, nyugodtan adhatunk a karfiolhoz egy picivel több zsírt is.
Jó étvágyat és boldog őszt nektek! ;)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése