Kényeztető őszi kedvenc


Ebben a hűvös időben mi eshetne jobban egy ősz ízeit ünneplő, krémesen gazdag ragunál? Az alábbi receptben a szuper egyszerű, előkészítést egyáltalán nem igénylő darált husit sütőtök, alma és zsálya mesterhármasa teszi varázslatosan ősziessé, az extra kényeztetést pedig a lágy karfiolkrém adja. Köretként egy nagy adag karfiolrizst (rizsszem nagyságúra aprított vagy reszelt karfiol kevés zsiradékon párolva) és/vagy egy jókora kupac párolt fodros kelt tálalhatunk mellé.

Hozzávalók:


  • 2 ek zsír (jó minőségű állati zsiradék vagy fizikailag finomított kókuszzsír, esetleg avokádóolaj)
  • 1 nagy fej hagyma (apróra vágva)
  • 1 kicsi sonkatök (kb. 60 dkg, egycentis kockákra vágva)
  • 500 gramm darált hús (marha, sertés, pulyka)
  • 1 alma (meghámozva, kockákra vágva)
  • 1 tk őrölt zsálya
  • kb. 1 tk só (ízlés szerint)


A karfiolkrém:

  • 300 g puhára főtt karfiol
  • kb. 30 g fizikailag finomított kókuszzsír vagy jó minőségű állati zsiradék


Elkészítés:

1. A zsiradékot közepes lángon felhevített lábasba kanalazzuk. Hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk.
2. A lábasba tesszük a darált husinkat, enyhén megpirítjuk, majd a tök, az alma, zsálya és a só társaságában fedő alatt készre főzzük.
3. Amikor a tök is megfőtt (nem kell teljesen vajpuhának lennie), hozzáadjuk a karfiolkrémet*, majd fedő nélkül hagyjuk, hogy pár perc alatt az egész szépen összefőjön.

* A karfiolkrém elkészítése: a főtt karfiolt és a zsiradékot egy turmixgépben simára turmixoljuk. Ha a raguhoz sovány husit használunk, nyugodtan adhatunk a karfiolhoz egy picivel több zsírt is.

Jó étvágyat és boldog őszt nektek! ;)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések