Tartalmas köret vagy húsmentes főétel: egy kiadós rakott brokkoli receptje


Amikor elkezdtem az AIP-t, feltűnt, hogy aránylag sok húst (halat) kell ennem ahhoz, hogy kielégítsem a diéta elején állandósuló farkasétvágyamat. Ekkor olvastam először a 20/80-as hús/zöldség arányról, és bevallom, kicsit lehetetlennek tűnt, hogy ilyen arányok mellett életben maradjak. Tudtam, hogy az AIP (és a "húst hússal" tévhitekkel szemben a paleo is) a zöldségfogyasztáson alapszik, az étvágyamhoz azonban ebben az arányban egyszerűen túl kevésnek tűnt a hús és túl soknak a zöldség.

Egy idő után viszont észrevettem, hogy már nem kívánom annyira a husit (valószínűleg a fenti iránymutatás és a majdnem vegetáriánus előélet is dolgozott bennem). A tányéromról egyszer csak a köret kezdett elfogyni a húsnál jóval hamarabb. Egyre kevesebb állati összetevővel is jól éreztem magam, a vércukorszint-ingadozásaim is sokat javultak – hála a természetes cukrok visszaszorításának –, így ma már a 20/80-as aránnyal is simán kibírom éhségérzet nélkül a következő étkezésig. Ez bizony jó sok zöldséget jelent, ami egyáltalán nem zavar. A fentieken felbuzdulva nemrég elkezdtem kacérkodni egy-egy húsmentes étkezés gondolatával is. (Figyelem! Egy-egy étkezésről van szó. A jó forrásból származó húsok és a tápanyagbomba belsőségek elengedhetetlen részei az AIP étrendnek.)

Némi odafigyeléssel egy-egy húsmentes étkezés szépen beleilleszthető a kiegyensúlyozott AIP táplálkozásba. Csupán a megfelelő zsírbevitelre (olívaolaj, kókuszzsír) kell figyelni, és arra, hogy ne billenjünk ki túlságosan a szénhidrátbevitelünkkel. Egyik bevált trükköm erre, ami nem mellékesen a jóllakottság-érzethez is hozzájárul: igyekszem a hangsúlyt a magasabb fehérjetartalmú zöldségekre helyezni.

Ez azonban korántsem olyan egyszerű hüvelyesek, gabonák és magvak nélkül. De nincs azért minden veszve. Az én kedvenc viszonylag magas fehérjetartalmú AIP zöldségeim: kelbimbó, brokkoli, spenót, avokádó. Ezek mellett a gomba, spárga vagy az articsóka is nagyszerű választás lehet.

A most következő recept főszereplője pont egy fehérjedúsabb AIP zöldség, mégpedig a csodás brokkoli, amit egy selymes püré és krémes "karfioltej" ölel körül és friss petrezselyem koronáz meg. Mi először húsvétkor ettük ezt a kiadós finomságot a rozmaringos báránysült mellé, de azóta már pörköltköretként és önmagában egy jó adag zöld leveles sali társaságában is bizonyított ;)

Hozzávalók:

  • 1 kg friss brokkoli (nyers, kisebb darabokra szedve)
  • 350 g puhára főtt zöld főzőbanán (kb. 2 darab, meghámozva, feldarabolva)
  • 800 g puhára főtt karfiol
  • 4 gerezd főtt fokhagyma
  • 300 ml főzővíz a fentiek alól
  • 4 ek zsiradék (kókuszzsír/avokádóolaj/zsír)
  • 2,5 tk
  • 200 ml víz
  • friss petrezselyem apróra vágva
  • (¼ tk őrölt szerecsendió-virág)


Elkészítés:

1. A brokkolirózsákat egy jó nagy hőálló edénybe pakoljuk és egyenletesen megszórjuk 1 teáskanálnyi sóval.
2. A főtt főzőbanánt, 650 g főtt karfiolt, a főtt fokhagymát és a főzővizet 3 evőkanálnyi zsiradékkal, 1 teáskanálnyi sóval és a szerecsendió-virággal simára turmixoljuk. Az így létrejött pürével összeforgatjuk a brokkolit.
3. A maradék 150 gramm karfiolt a 200 ml vízzel, fél teáskanál sóval és 1 evőkanálnyi zsiradékkal összeturmixoljuk. Ezt a "karfioltejet" rálocsoljuk a brokkolis keverékre.
4. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül egy órán keresztül sütjük. Ha elkészült, friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések