"Tejfölös"-gombás hús (Paleo, AIP, GAPS, Whole30)

Amikor valami tejszínes-krémes ételre fáj a fogam, gyakran nyúlok a karfiolhoz. A karfiol egyébként is nagy jolly joker a paleo/autoimmun paleo közösségben. A karfiolrizsről biztosan te is hallottál már, filmnézés közben is csipegethettél popcorn helyett kókuszzsírban és sóban megforgatott, sütőben aranybarnára pirított karfioldarabkákat, esetleg a karfiolpüré is alapköret nálad. Na de a karfioltejszínt (vagy citromlé hozzáadásával: karfioltejfölt) próbáltad már?

A képlet egyszerű: fogsz kb. 30 deka puhára párolt/főtt karfiolt, és a kívánt zsírtartalomtól függően 30-75 g semlegesebb ízű zsiradékkal (pl. fizikailag, természetes módon finomított kókuszzsír, házi sertészsír vagy avokádóolaj) teljesen simára turmixolod. Ha tejfölösebb ízre vágysz, akkor citromlé hozzáadásával alakíthatsz az ízeken ;) Ezt a keveréket aztán használhatod halételekhez, süthetsz benne zöldségeket, fokhagymával és petrezselyemmel megbolondítva nagyon finom garnélás cukkinispagetti készül belőle.

Én legutóbb ezt az egyszerű gombás husit gazdagítottam vele. A husi itt darált legeltetett marha volt (viszonylag magas, 20 %-os zsírtartalommal), így a karfioltejfölbe csak kevés plusz zsiradék került. Te persze bármilyen más darált vagy kisebb kockákra vágott hússal elkészítheted, viszont soványabb húsoknál én azt tanácsolnám, hogy növeld a karfioltejszín zsírtartalmát. A raguba kerülhet a gomba mellett más zöldség is: répa, cukkini, paszternák, nyári tök. Köretként pedig  ha még nem elég a karfiolból  tálalhatsz karfiolrizst, bármilyen párolt zöldséget vagy sütőben sült gyökérzöldségeket (a hasábokra vágott, kicsi zsírral és sóval bemasszírozott, répa-petrezselyem-zellergumó 200 fokos sütőben, tökéletesre pirítva igazán mennyei).

De most jöjjön a gombás husi alapreceptje:

Répás változat párolt karórépaszeleteken
Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma (kockákra vágva)
  • 450 g hús (darálva vagy kisebb kockákra/csíkokra vágva)
  • 450 g gomba (1 centis darabokra vágva)
  • kb. 1 tk
  • 300 g párolt/főtt karfiol
  • fél-1 citrom leve
  • 1 ek  + 30 g kókuszzsír vagy avokádóolaj vagy sertészsír 
  • petrezselyemzöld (finomra aprítva)


Elkészítés:

1. A hagymát egy evőkanálnyi olajon közepes lángon egy nagyobb serpenyőben üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a húst, időnként átforgatva kicsit megpirítjuk.
2. A serpenyőbe öntjük a gombát, sózzuk és fedő alatt addig pároljuk, amíg levet nem ereszt. Amikor a gomba kiengedte a levét, kicsit magasabb fokozaton fedő nélkül főzzük tovább.
3. Közben elkészülhet a karfioltejföl: a főtt, még meleg karfiolt a 30 grammnyi zsiradékkal és fél citrom levével együtt simára turmixoljuk.
4. Amikor a gomba és a husi is teljesen megfőtt, a serpenyőbe töltjük a karfiolos keveréket, jól összeforgatjuk, ha szükséges, sózzuk, esetleg még egy kis citromlével ízesítjük, lehúzzuk a tűzről és megszórjuk petrezselyemmel.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések