Brokkolikrém – két variáció egy témára


A csodás brokkoli... Számos tanulmány készült eme fantasztikus keresztesvirágú egészségre gyakorolt jótékony hatásairól. A rákmegelőzésben játszott szerepe közismert. Rákellenes hatását döntő részben a benne található szulforafán nevű vegyületnek tulajdonítják. Emellett többek között az emésztőrendszer védelmében és az emésztőrendszeri gyulladások csökkentésében is partnerünk lehet ez a zöld virág. Van azonban a brokkolinak egy olyan tulajdonsága, amely képes lehet démonizálni ezt a remek zöldséget a pajzsmirigyproblémákkal küzdők szemében. A brokkoli ugyanis – a többi keresztesvirágúhoz hasonlóan, ilyen például a karfiol, káposzta, kelbimbó, karalábé – golyvaképző, goitrogén hatású. Ez a hatás abban nyilvánul meg, hogy képes beleszólni a pajzsmirigy megfelelő működéséhez szükséges jód felvételébe. Ez a jódhiányos pajzsmirigy-alulműködésben szenvedőknek nem túl jó hír. Nekik érdemes kerülni a goitrogének fogyasztását. Legalábbis nyersen.

De még mielőtt biztos, ami biztos alapon kidobnád ezeket a nagyszerű zöldségeket a kukába, van két remek érv a megaegészséges keresztesvirágú-fogyasztás védelmében. Az első: a hashimotósok – és úgy általában a fejlettebb országokban élő pajzsmirigy-alulműködéses betegek – döntő része nem szenved jódhiányban (sőt, némelyeknél épphogy a túlzott jódbevitel robbantotta ki az autoimmunitást), így nyugodtan élvezheti a keresztesvirágúak csodás ízét és hatását. A második jó hír remélhetőleg a legnagyobb biztonsági játékosokat is megnyugtatja: a goitrogén vegyületek hőérzékenyek, tehát főzéssel hatástalaníthatóak. Micsoda megkönnyebbülés, ugye?

A legmegrögzöttebb aggodalmaskodók szerencséjére a bejegyzés főhőse szintén hőkezelésen megy keresztül, mielőtt a turmixgépbe pattanva lágy krémmé varázsolódna és a hangulatunknak megfelelő ízesítést öltené magára. Brokkolikrémünk egyik verziója egy friss, citromos-fokhagymás hummusz-jellegű mártogatóssá alakul, a másik verzió pedig a hagyományos padlizsánkrém hangulatát idéző hagymás-füstös ízesítést kap. Te melyiket próbálod ki először?



Brokkolihummusz

Hozzávalók:
  • 350 g puhára főtt brokkoli
  • 100 ml extra szűz olívaolaj
  • fél-1 citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 1 avokádó húsa
  • kb. 1 tk só

Elkészítés:

1. Az összes hozzávalót simára turmixoljuk :)




Füstös-hagymás brokkolikrém

Hozzávalók:

  • 350 g puhára főtt brokkoli
  • 1 avokádó húsa
  • 60 ml avokádóolaj
  • 30 ml almaecet
  • természetes folyékony füst
  • kb. 1 tk só
  • 1 fej vöröshagyma apró kockákra vágva

Elkészítés:

1. Az első hat hozzávalót összeturmixoljuk.
2. A pépet egy tálba töltjük és hozzákeverjük a kockákra vágott hagymát.
3. A legjobb, ha egy éjszakán keresztül hűtőben állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések