AIP karácsony 3. – Földimandulás-narancsos szaloncukor



A házi készítésű szaloncukor egy viszonylag régi hóbort nálam. Egyik kedvencem ez a kardamomos-narancsos finomság, amit már több éve minden karácsony előtt elkészítek. Csodálatos az illata és a massza formázása, a csokiba mártogatás egyfajta meditációs-terápiás hatással is bír számomra. Az AIP étrendjéhez való ragaszkodás miatt azonban most kicsit változtatnom kellett a fenti recepten, a dió, kardamom és a csoki ugyanis nem ajánlott a diéta első fázisában.

A dió helyettesítésénél a földimandula felé fordultam, amelyet már eleve liszt formájában, darálva szereztem be. A földimandula vagy tigrisdió a nevével ellentétben nem mandula- vagy dióféle, hanem egy föld alatti gumó, ami a Cyperus esculentus nevű palka gyökérzetén fejlődik. Ez az ásványi anyagokban gazdag, magas rosttartalmú gumócska remek kekszalapanyag, zsiradékkal összekeverve földimandulavaj is készíthető belőle (ami almaszeletekkel mennyei) és textúrájának, valamint természetes édességének köszönhetően szaloncukor-alapanyagként is megállja a helyét.


Természetesen a mázat is AIP-kompatibilissé tudjuk alakítani. Ehhez csupán annyi a teendő, hogy étcsokibevonat helyett karobbevonatot készítünk karobporból és kókuszzsírból. A karob édesebb, mint a kakaó, ezért ez a bevonat semmiféle édesítőszert nem igényel. Mivel a kókuszzsíros-karobos massza hígabb az olvasztott csokinál, a szaloncukrok dupla mártogatást kapnak. Persze ha te már probléma nélkül visszavezetted a csokit/kakaót az étrendedbe, a falatkákat pár csepp mézzel összekevert 100%-os kakaótartalmú olvasztott csokoládéba is mártogathatod, ez a 100%-os csoki elég szimpatikusnak tűnik.

Még van egy hét karácsonyig. Ha elragad a hév, talán egy hihetetlenül bonyolultnak ígérkező, zselatin+gyümölcslé kombinációjából álló zselés szaloncukorral is megpróbálkozom. Főleg ha a földimandulás szalcsi idő előtt rejtélyes körülmények között eltűnik ;)

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 100 g földimandulaliszt
  • 50 g finomra őrölt kókuszreszelék (adalékmentes)
  • 1 bio narancs reszelt héja
  • 85 g mag nélküli datolya fél órára forró vízbe áztatva
  • 3-4 ek narancslé
  • 90 g kókuszzsír
  • 60 g karobpor



Elkészítés:

1. A földimandulalisztet összekeverjük a kókuszreszelékkel és a narancshéjjal.
2. A forró vízből kivett datolyát 3 evőkanálnyi narancslével együtt egy botmixer segítségével pépesítjük.
3. A datolyás pépet összegyúrjuk a lisztes keverékkel. Ha úgy látjuk, hogy a massza túl száraz és nem formázható, adhatunk még hozzá egy kis narancslevet.
4. A masszából kisebb darabokat kicsípve megformázzuk a szaloncukrainkat és egy tálcára tesszük őket.
5. A szaloncukrokat néhány órán (akár egy teljes éjszakán) keresztül hűvös helyen pihentetjük.
6. Ha elérkezett a mártogatás ideje, gőz fölött összeolvasztjuk a kókuszzsírt és a karobport.
7. A szaloncukorkáinkat két villa segítségével megmártogatjuk a "csokiban" és sütőpapírral bélelt tálcára (vagy ami még jobb, sütirácsra) sorakoztatva 15 percre a hűtőbe tesszük őket.
8. Megismételjük a mártogatást, majd mehetnek vissza a falatkák a hűtőbe dermedni.
9. Akár csupaszon (a szaloncukorra gondolok) is szemezgethetünk a végeredményből kedvünkre. De ha a csomagolás jobban visszatart bennünket attól, hogy mind a 20 darabot egyszerre elfogyasszuk, akkor tekerjük körbe a szaloncukorkákat egyenként zsírpapírcsíkokkal, majd öltöztessük fel őket méretre vágott csomagolópapírba (a végeket esetleg két vékony szalaggal is rögzíthetjük). A csomagolásnál fontos, hogy ne babráljuk túl sokat egy-egy darabbal, a kókuszzsír ugyanis – a kakaóvajjal ellentétben – jóval testhő alatt, már 26 fokon olvad.

Kellemes karácsonyi készülődést és csodás ünnepeket kívánok Neked!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések