AIP karácsony 2. – Tárkonyos zöldségleves lazaccal vagy anélkül


Legyünk önzőek karácsonykor! Hűha, most lehet, hogy azt hiszed, meghibbantam és felhúzott szemöldökkel várod, hogy kiderüljön, hogyan pattanthatott ki a fejemből ez, a karácsony szellemével elsőre homlokegyenest szembemenőnek tűnő ötlet. Pedig ha jobban belegondolunk, logikus, hogy csak akkor adhatunk bármi pozitívat a szeretteinknek, a sarki újságosnak, totál ismeretlen fészbukozó kommentelőknek, ha egyensúlyban és békében vagyunk önmagunkkal. Én biztosan nem akarok senkit azzal büntetni, hogy a kialvatlan, stresszes, szurkálódós énemmel kelljen töltenie az ünnepeket. Ahogy a mondás tartja: üres bögréből nem lehet tölteni. Ahhoz pedig, hogy megtöltsük saját bögrénket, figyelmet kell szentelni és még a karácsonyt megelőző szorgoskodás alatt is időt kell szánni magunkra. Mit jelent ez a gyakorlatban? Igenis engedjük meg magunknak azt a fél órát egy keserűsós fürdőre, szakítsunk időt meditációra, ne fárasszuk magunkat megerőltető edzésekkel, hogy csinosabbnak tűnhessünk a céges karácsonyi partin és élvezzük a luxusát annak, hogy idén nem bonyolítjuk túl a karácsonyi menüsort sem.

Ez utóbbiban lesz társunk ez az egyszerű, mégis gazdag, igény szerint alakítható leves. Egy selymes tárkonyos zöldségleves üdítő színfoltja lehet az egyébként hagyományosan eléggé hússal terhelt menüsornak. Ha pedig valami tartalmasabbra vágysz, csak kockázz fel egy lazacfilét és még ünnepibbé varázsolhatod ezt az egészséges, a legtöbb étrendi igényt kielégítő fogást. Így lehet akár az egyik nap leveséből a másik nap főétele. A leves tejszínes gazdagságát egy nagyon egyszerű trükk adja, csak egy turmixgépre lesz szükséged hozzá ;)


Hozzávalók:
  • 1 fej hagyma kockákra vágva
  • 3 ek zsír / kókuszzsír / avokádóolaj / pálmavaj
  • 2,5 l víz
  • 3 tk szárított tárkony
  • 4 gerezd fokhagyma felszeletelve
  • 1 cukkini (kb. 30-35 dkg) kockákra vágva
  • 4 répa (kb. 35 dkg) (fél)karikákra vágva
  • 2 zellerszár (kb. 10 dkg) felszeletelve
  • 40 dkg karfiol rózsákra szedve
  • 30 dkg brokkoli rózsáira szedve
  • 4 tk só
  • 60 ml zsír / kókuszzsír / pálmavaj
  • 1 kisebb citrom leve
  • opcionális: lazacfilé kockákra vágva

Elkészítés:

1. A 3 evőkanál zsiradékunkat egy fazékban közepes lángon felhevítjük. Beletesszük a hagymát és üvegesre pároljuk.
2. A hagymához adjuk a cukkini kivételével az összes zöldséget, a tárkonyt és a sót, majd felöntjük vízzel és kicsit magasabb hőfokra kapcsolunk.
3. Amikor a karfiol puhára főtt, a karfiolrózsák nagy részét kihalásszuk fazékból és egy merőkanálnyi lé, 60 ml zsír és a citromlé kíséretében simára turmixoljuk.
4. Amikor már a répa is majdnem megpuhult, visszatöltjük a leveshez a karfiolos keveréket, hozzáadjuk a cukkinikockákat és – ha a halas verzió mellett döntöttünk – a lazacot.
5. Maximum 10 perc alatt készre főzzük.

Ha utólag, újramelegítésnél gazdagítjuk a levest a lazaccal, csak forraljunk fel a léből egy merőkanálnyit, adjuk hozzá a lazackockákat. A hal körülbelül 5 perc alatt meg is fő. Ekkor jöhet a leves többi része is a lazacos léhez melegedni. Jó étvágyat hozzá :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések