AIP karácsony 1. – Mézeskalács recept


Te is gyakran rástresszelsz az ünnepekre, legyen az születésnap, húsvét, karácsony vagy csak egy rendhagyó hétvége? Én néha annyira túl szeretném ünnepelni az alkalmat, hogy elveszek a részletekben és nem marad energiám élvezni azt, amiről egy-egy ünnep szól. Ismerős az érzés?

Na de miről is szól a karácsony? Talán abban egyetérthetünk, hogy miről nem szeretnénk, hogy szóljon. Ész nélküli költekezés, 48 órás magányos robot a konyhában, rohanva ajándékcsomagolás, elvárásoknak megfelelés, majd a fentieknek viharában keletkező emberi roncs elszánt ünnepivé pofozása kívül-belül. Egyre gyakrabban hallani, hogy sokan nem szeretik a karácsonyt. Ha bármilyen negatív érzést táplálunk az ünneppel kapcsolatban, teljesen természetes a reakció, hogy ösztönösen "menekülni" kezdünk ezektől a negatív érzésektől, túl akarunk esni az egészen, nem tudjuk a pillanatot átélni. Persze amikor végre leülünk a szeretteinkkel egy asztalhoz, rég nem látott ismerősökkel idézzük fel az emlékeket vagy sikerül ajándékunkkal őszinte mosolyt csalni valakinek az arcára, fel-felcsillannak az – ezzel a legtöbb vallásban nagy hangsúlyt kapó – ünnepi időszakkal kapcsolatos jó érzések. A jó hír az, hogy kizárólag rajtunk múlik, hogy a karácsonyunk valóban kellemes lesz-e.

Mi lenne, ha megfogadnánk, hogy idén elengedjük azt, ami nem tesz jó szolgálatot nekünk és megengedjük magunknak azt a luxust, hogy jól érezzük magunkat – bizony ám, alkohol nélkül is(!) – elvárásoktól (különösen a saját berögződött elvárásainktól) függetlenül? Talán elsőre nem sikerül tökéletesen, de egy próbát megér :) Én biztos vagyok benne, hogy ez a testileg és lelkileg is egészséges karácsony egyik alapköve.

Persze ha már az egészségről beszélünk, az sem baj, ha nem zabáljuk magunkat degeszre az életmódunkkal nem kompatibilis ételekkel. Az egészséges(ebb) étrend előnyben részesítése viszont szerencsére egyáltalán nem jelenti azt, hogy kemény kompromisszumokat kellene kötnünk a hagyományok, emlékek és az ünnepi hangulat rovására. Ennek fényében ugye megegyezhetünk, hogy egy kis(!) különleges alkalmakra tartogatott édességtől idén karácsonykor sem fog összedőlni a világ, különösen akkor nem, ha még csak csalnunk sem kell az élvezetekért.

Nem tudom, mások hogy vannak ezzel, de engem végtelenül jó érzésekkel tudnak eltölteni az illatok. Az illatos sütik sztárja, a mézeskalács pedig menthetetlenül megidézi a régi idők hangulatát. Azt a hangulatot és érzést, amiről szeretném, hogy a karácsonyaink szóljanak a jövőben is. Fogadjátok szeretettel ezt az egyszerű, szívmelengető, teljesen AIP mézeskalácsreceptet! Remélem, nektek is segít majd hangolódni :)

Hozzávalók:

(A formák méretétől függően ebből kb. 14 sütink lesz):

  • 120 g kókuszliszt
  • ½ tk só
  • 1 tk őrölt fahéj
  • ½ t őrölt szegfűszeg
  • ⅛ tk őrölt szerecsendióvirág (ha nincs kéznél, elhagyható)
  • ½ tk szódabikarbóna
  • 1 tk finomra reszelt gyömbér
  • 1 tk almaecet
  • 160 g méz
  • 100 g kókuszzsír (olvasztva, de nem felforrósítva)
  • 2 zselatintojás


Így készül a 2 zselatintojás:
2 evőkanál zselatint 2 evőkanál szobahőmérsékletű vízzel elkeverünk, majd hozzáadunk 4 evőkanál forró vizet és addig kutyuljuk, amíg teljesen sima nem lesz. Azonnal felhasználjuk.

Elkészítés:

1. A száraz (első 6) és a nedves hozzávalókat (utolsó 5) külön tálban összekeverjük, majd elegyítjük a két tál tartalmát egy fakanál segítségével. Nem kell megijedni, ha ezen a ponton túl hígnak találjuk a végeredményt.
2. A tésztát legalább fél órára lefedve a hűtőbe tesszük pihenni.
3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
4. Amikor gyúrható állagúra dermedt a tésztánk, 2 sütőpapír között körülbelül fél centi vastagságúra nyújtjuk.
5. Kedves karácsonyi formákat szúrunk ki belőle, ezeket óvatosan egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
6. A sütiket kb. 12-15 percre az előmelegített sütőbe helyezzük. Közben néha odapillantunk, meg ne égjenek.
7. Amikor a mézeskalácsaink megsültek, a tepsit hűvösre tesszük és a sütiket addig nem piszkáljuk, amíg teljesen ki nem hűltek.

Ötletek a díszítéshez:

Hódara:
Egy mézbe mártott ecset segítségével mintát rajzolunk a kalácsokra, majd finomra darált kókuszreszelékbe nyomkodjuk őket.

Karobmáz:
50 gramm olvasztott zsírt vagy kókuszzsírt 50 gramm karobporral simára keverünk, ezzel díszítjük (vagy egy levágott sarkú zacsi segítségével, vagy a kalácsok tetejét teljesen bevonva) a kalácsokat.

A képeken látható "vajas" máz:
50 gramm pálmavajat összekeverünk 10 gramm mézzel, majd egy levágott sarkú zacsiba töltve díszítjük vele a sütiket (szobahőmérsékleten ez a máz puha marad). Azt sajnos nem tudom, hogy Magyarországon beszerezhető-e nem GMO, nem hidrogénezett és fenntartható pálmavaj, de ha van lehetőséged külföldről hozzájutni, akkor ezt vagy ezt a márkát bátran választhatod.

A mézeskalácsokat sütés előtt is díszíthetjük mazsolával vagy – egy éjszakán keresztül – vízbe áztatott egész földimandulával (a földimandula nem olajos mag és a földimogyoróhoz sincs köze; egy, a sásfélék családjába tartozó növény föld alatti gumóihoz juthatunk hozzá földimandulaként, így bátran fogyaszthatjuk az AIP diéta részeként is).


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések