Pásztorpite (AIP, paleo)


Mindig is inkább a mediterrán ételekhez húzott a szívem, így hát a brit konyha nem igazán mozgatta meg a fantáziámat. Eddig. A szigetország ikonikus ételei közül ugyanis a pásztorpite (cottage pie, shepherd's pie) nemrég egy jó adag inspirációt adott egy új kedvenc megalkotásához. Nem is gondoltam, hogy a húsos ragu + zöldségpüré kombó ilyen izgalmas kísérletezésekhez adhat alapot. És van még egy hatalmas előnye: hihetetlenül egyszerű AIP-kompatibilissé varázsolni.

Alap esetben mindenkit óva intenék attól, hogy görcsösen próbálkozzon az ismerős ízek vagy éppen íztelenségek kényszeres, autoimmun protokollnak megfelelő átalakításától. Néhány kiábrándító próbálkozás után én is rájöttem arra, hogy ennek az új életmódnak nem szabad azon alapulnia, hogy visszasírjuk a régit. Az AIP pizza, a ketchup, a "zabkása" stb. egyrészt úgysem lesz olyan, mint amihez a tonnányi cukorral és ízfokozóval hozzászoktattak bennünket (nem feltétlenül lesz rosszabb, de nem ugyanolyan, ennyi), másrészt sokszor ezek az újragondolt ételek a silány tápanyag- vagy magas cukortartalmú - igaz, AIP-ba illő - hozzávalóknak köszönhetően nem segítik a gyógyulásunkat abban a mértékben, amire ez az életmódváltás hivatott lenne.

Persze én is próbálkoztam, és van, hogy ma is próbálkozok az ismerős ízek (vagy inkább az azokhoz kapcsolódó érzések) újraalkotásával, de ma már nem zavar, ha az eredeti tervhez képest valami egészen más sül ki belőle, mindaddig, amíg a végeredmény tápláló (nem a szó klasszikus, "felállni nem bírsz, ha megetted" értelmében) és finom. A sült krumpli emlékét ma havi egyszeri rendszerességgel őrzi a sült kasszáva, szoktam füstölt "sajtot" készíteni, na de nem azért, mert megszólalásig hasonlít az igazi sajtra, hanem azért, mert egy igazi zselatinbomba és mert nagyon finom, készül néha "paradicsomszósz" is répából és céklából, mustárhoz hasonló öntet párolt zöldségekből, kurkumából és almaecetből, a töltött káposzta ízvilágát pedig egy végletekig leegyszerűsített savanyú káposztás-darált húsos ragu idézi fel néhanapján. Körülbelül ennyi.

A pásztorpite kivétel, nem a "főzzük újra a régit" hadjárat eredménye. Ennek az AIP verziója ugyanis tiszta lappal indult nálam. A pásztorpite soha nem volt a menü része, talán egyszer kóstoltam az eredeti, krumplis verzióját körülbelül 20 évvel ezelőtt. Így nem voltak elvárásaim. Volt viszont darált marhám (természetesen legeltetett), a marhához klasszikusan passzoló zellerszáram, répám és pár csomag fagyasztott karfiol is lapult a fagyóban. Ebből készülhetett volna hamburgerhusi sült zöldségekkel vagy valami raguszerű párolt karfiollal, netán karfiolrizzsel. De mivel szombat volt és fél óránál többet szántam a főzőcskére, valami sokkal kényeztetőbbet akartam. És ez lett belőle.

Szaftos zöldséges-húsos ragu édesburgonyás karfiolpürével fedve. Az ízek természetesen a sütőben lépnek végérvényesen frigyre. Hogy mennyire hasonlít a "valódi" cottage vagy shepherd's pie-ra? Azt nem tudom, de annyira finom, hogy igazából nem is érdekel.

A bónusz? Habár a főszerep kétségtelenül a darált húsé, ez az étel jócskán tartalmaz zöldségeket is, így még vonzóbb a tápanyagvadász AIP diétázók szemében. Ettől függetlenül azonban mindenkit arra bátorítanék, hogy ne habozzon egy jókora adag zsenge salátát tálalni ehhez a húsos pitéhez. Jöhet a recept? Az alábbi mennyiségből étvágytól függően legalább 6, de akár 9 adag is kijön majd ;)


Hozzávalók



Ragu

2 ek zsír vagy kókuszzsír
3 zellerszár (kb. fél centis kockákra vágva)
4 közepes répa (fél-egy centis kockákra aprítva)
5 gerezd fokhagyma (felszeletelve)
1 fej lilahagyma (kockákra vágva)
90 dkg darált hús (marha)
1 tk őrölt zsálya
1/2 tk szárított kakukkfű
1 ek almaecet
1/2 ek méz
1,5 tk só
egy csokor petrezselyemzöld (apróra vágva)

Karfiolpüré

1 közepes édesburgonya
1,3 kg fagyasztott karfiol
1 tk só 
2 ek zsír


Elkészítés


A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Ragu

1. Egy lábasban felhevítjük a zsiradékot, majd az összes zöldséget hozzáadjuk és fedő alatt, közepes lángon körülbelül 15 perc alatt félpuhára pároljuk őket.
2. Hozzákeverjük a darált marhát, a zsályát, kakukkfüvet, almaecetet, mézet és a sót és néha megkeverve további 15 percig pároljuk.
3. Levesszük a tűzről és beleszórjuk a petrezselyemzöldet.

Karfiolpüré

1. Az édesburgonyát és a karfiolt puhára pároljuk.
2. A zöldségeket a sóval és a zsírral összetörjük. Ha igazán sima pürét szeretnénk, turmixolhatjuk is.

Összeállítás

1. A ragut egy hőálló tál aljára simítjuk.
2. A zöldségpürét a ragu tetejére kanalazzuk és óvatosan elegyengetjük.
3. A tálat az előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 45-60 percig sütjük. Közben néha ellenőrizzük, meg ne égjen ;)





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések