Lazacfilé mangószószban


A vadlazac az AIP diéta egyik sztárja. Már 100 grammja több mint 2 gramm omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely természetes gyulladáscsökkentő(!), emellett csökkenti a magas vérnyomás és a sztrók kockázatát. A lazacban lévő A- és D-vitamin, valamint szelén védi az idegrendszert, utóbbi elengedhetetlen szerepet játszik a pajzsmirigy működése során keletkező hidrogén-peroxid szövetkárosító hatása elleni védelemben is.

Tehát lazacot enni jó. Legyen az ropogós bőrben tökéletesre grillezett vagy fokhagymás-petrezselymes-citromos kókuszolajjal sült lazacfilé, a végeredmény mennyei. Igazából minél egyszerűbb, annál jobb. De hát könnyű annak, aki imádja a halat, ugye? A következő recept viszont nemcsak a megrögzött halevők számára lesz telitalálat. Az egyszerűség továbbra is megmarad, a halszeleteket azonban ezúttal egy gyümölcsös-pikáns takaró teszi igazán izgalmassá.


Figyelem, fruktóz! A lazacot borító szósz alapja nem más, mint a mangó, amely lime-mal, frissen reszelt gyömbérrel fahéjjal és lilahagymával egészül ki. A mangónak igen magas a cukortartalma, és ezen belül egyetlen gyümölcs körülbelül 30 gramm fruktózt tartalmaz. Ha jól szemügyre vesszük a receptet, akkor ez azt jelenti, hogy egy 10 dekás halszeletre eső gyümölcsszósz durván 8 gramm fruktózzal járul hozzá a cukorbeviteledhez. Ezt mindenképpen számold bele a napi max. 20 (de inkább 10-15) grammos fruktózkeretbe. Jó hír viszont, hogy egy adag ízletes halacska elfogyasztása után (a köret karfiolrizstől egy hatalmas adag salátán keresztül grillezett zöldségekig bármi lehet) biztosan nem vágysz majd plusz édességre. Főétel és a desszert egyetlen tányéron  jól hangzik, ugye? ;)

Hozzávalók (8 adag):
  • 80 dkg lazacfilé
  • 60 ml avokádóolaj vagy kókuszzsír
  • 2 érett mangó (meghámozva, mag eltávolítva)
  • egy ujjnyi friss gyömbér (meghámozva, lereszelve)
  • 1 lime leve (ha bio, akkor a reszelt héja is)
  • fél csokor korianderzöld (apróra vágva)
  • 1 kis lilahagyma (apró kockákra vágva)
  • egy csipet fahéj
  • 1/2 tk Himalája só (plusz egy extra csipet a halszeletekre)


Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  2. A lazacszeleteket fektesd egymás mellé egy hőálló edénybe, finoman sózd be mindkét oldalukat.
  3. Egy botmixer vagy turmixgép segítségével dolgozd össze a mangót a gyömbérrel és az olajjal.
  4. Add hozzá a lime-levet (héjat), korianderzöldet, lilahagymát, fahéjat és a sót a mangós keverékhez.
  5. A mangószószt kanalazd egyenletesen a halszeletekre.
  6. Előmelegített sütőben süsd 45 percig.


A lazac és a mangó összjátéka mennyei, de később biztosan ki fogom próbálni ezt a receptet más gyümölcsvariációkkal is. A mangó mellett például az ananász vagy az őszibarack is beindította a fantáziámat. Nemsokára friss infókkal jelentkezem ;)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések