Lazacfilé mangószószban
A vadlazac az AIP diéta egyik sztárja. Már 100 grammja több mint 2 gramm omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely természetes gyulladáscsökkentő(!), emellett csökkenti a magas vérnyomás és a sztrók kockázatát. A lazacban lévő A- és D-vitamin, valamint szelén védi az idegrendszert, utóbbi elengedhetetlen szerepet játszik a pajzsmirigy működése során keletkező hidrogén-peroxid szövetkárosító hatása elleni védelemben is.
Tehát lazacot enni jó. Legyen az ropogós bőrben tökéletesre grillezett vagy fokhagymás-petrezselymes-citromos kókuszolajjal sült lazacfilé, a végeredmény mennyei. Igazából minél egyszerűbb, annál jobb. De hát könnyű annak, aki imádja a halat, ugye? A következő recept viszont nemcsak a megrögzött halevők számára lesz telitalálat. Az egyszerűség továbbra is megmarad, a halszeleteket azonban ezúttal egy gyümölcsös-pikáns takaró teszi igazán izgalmassá.
Hozzávalók (8 adag):
- 80 dkg lazacfilé
- 60 ml avokádóolaj vagy kókuszzsír
- 2 érett mangó (meghámozva, mag eltávolítva)
- egy ujjnyi friss gyömbér (meghámozva, lereszelve)
- 1 lime leve (ha bio, akkor a reszelt héja is)
- fél csokor korianderzöld (apróra vágva)
- 1 kis lilahagyma (apró kockákra vágva)
- egy csipet fahéj
- 1/2 tk Himalája só (plusz egy extra csipet a halszeletekre)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- A lazacszeleteket fektesd egymás mellé egy hőálló edénybe, finoman sózd be mindkét oldalukat.
- Egy botmixer vagy turmixgép segítségével dolgozd össze a mangót a gyömbérrel és az olajjal.
- Add hozzá a lime-levet (héjat), korianderzöldet, lilahagymát, fahéjat és a sót a mangós keverékhez.
- A mangószószt kanalazd egyenletesen a halszeletekre.
- Előmelegített sütőben süsd 45 percig.
A lazac és a mangó összjátéka mennyei, de később biztosan ki fogom próbálni ezt a receptet más gyümölcsvariációkkal is. A mangó mellett például az ananász vagy az őszibarack is beindította a fantáziámat. Nemsokára friss infókkal jelentkezem ;)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése