Répatorta muffin főzőbanánból (AIP, paleo)




Bemutatom az autoimmun protokoll diétáját követők egyik legjobb barátját, a főzőbanánt. Magyarországon még nem annyira elterjedt, és ha találkozik is vele az ember, tény, hogy nem ez a legolcsóbb alapanyag. Az azonban biztos, hogy ha egy éve könnyebben hozzáfértem volna otthon ehhez a terményhez, sok kellemetlenségtől megkímélhettem volna magamat: megúsztam volna egy kemény fogyást, a drasztikusan csökkentett szénhidrátbevitelből származó ingerlékenységgel együtt.


A túlságosan low-carb diéta megterhelő a pajzsmirigynek. Viszont általánosságban elmondható, hogy a mai átlagétrendben bevitt szénhidrátmennyiséget bátran lehet csökkenteni anélkül, hogy a túl alacsony szénhidrátbevitel veszélye fenyegetne bennünket. Amikor azonban forró fejjel először nekifutottam a szigorú AIP diétának, nemhogy csökkentettem a szénhidrátbevitelemet, hanem szinte szénhidrát nélkül maradtam. A legjobb AIP-kompatibilis szénhidrátforrások – a cukorbomba gyümölcsöket, aszalványokat leszámítva (hiszen tudjuk: fruktózbevitel maradjon napi 20, de inkább 15 gramm alatt) ugyanis a következők: tápióka (yuca, kasszáva, manióka), taró gyökér, főzőbanán, édesburgonya. Ezek a keményítős zöldségek 100 grammonként 20 gramm fölötti szénhidrátmennyiséggel látják el a szervezetünket, a bökkenő csak az, hogy az első hármat nem nagyon találod meg a Tesco polcain, a negyedik pedig számomra akkoriban luxuscikk volt. Havi egyszer-kétszer engedtem meg magamnak (egészen addig, amíg be nem szereztem pár palántát belőle, így nyár végén már nem volt ilyen problémám 😉).

Mint tudjuk, az AIP eliminációs diéta lényege nem a fogyás. Tény, hogy a gabonák elhagyásával a testünk megszabadul a visszatartott víztől, ami látszólag fogyást eredményez, aztán ahogyan koplalás nélkül, kiegyensúlyozott arányban valódi tápanyagokkal látjuk el a szervezetünket, hosszú távon közelebb kerülünk az optimális testsúlyhoz – bármelyik irányba kelljen is ahhoz elmozdulnunk. A testsúlykontroll tehát egy elég áldásos mellékhatása a protokollnak, amihez nem kell megerőszakolnunk a testünket. Én viszont  az első hetekben akaratomon kívül is megerőszakoltam a szervezetemet, úgy éreztem, folyamatosan éhezek, miközben degeszre ettem magam low-carb ételekkel. Nem csoda, hiszen kicsit utánaszámolva rájöttem, hogy szénhidrátfogyasztásom alig érte el a napi 50 grammot.

Sok kellemetlenségtől megkímélt volna, ha itt, az Egyesült Államokban vágok neki először az AIP-nek. Itt ugyanis az alapélelmiszerek között elérhetőek a fent említett szénhidrátbombák is, méghozzá potom áron (pl. a főzőbanán darabja körülbelül 25-30 cent). Eleinte éppen ezért arra kellett vigyáznom, hogy nagy örömömben át ne essek a ló túloldalára (érdemes figyelembe vennünk Sarah Ballantyne napi 100-200  grammos ajánlását a szénhidrát mennyiségére vonatkozóan). Az alakom miatt nem aggódom, inkább azt vettem észre, hogy ha túl sokat eszek a magas keményítőtartalmú zöldségekből, kevésbé vagyok energikus a nap folyamán. Ma már vannak napok, amikor egyáltalán nem kerül magas szénhidráttartalmú étel a tányéromra, de ha mégis, akkor megállok fél főzőbanánnál, egy fél bögre yucánál (ami főzve és kókuszzsírban kisütve simán kenterbe veri a legjobb sült krumplit is) vagy egy kisebb édesburinál. És – bár ez nem volt mindig így – egyáltalán nem vágyom többre, ezért jelenleg kb. 100 gramm napi szénhidráttal vígan elvagyok.

Míg a főételek nálam gyakran sorozatban nélkülözik a fenti jótékony szénhidrátokat, a sütiket el sem tudnám képzelni keményítős zöldségek nélkül. Egy éve még olyan erős sóvárgások törtek rám, hogy naponta sütnöm kellett valamiféle kenyérpótlékot vagy édességet. Ma már sokkal ritkábban sütök (bámulatos, hogyan változik az egészségi állapottal együtt az ízlés is), de ha mégis elkap a sütiláz, igyekszem olyan receptekkel előrukkolni, amelyek a legteljesebb formájukban használják az alapanyagokat, pl. tápiókakeményítő helyett tápióka, zöldbanánliszt helyett főzőbanán. Ezzel pedig el is érkeztünk a mai recept sztárjához.


Egyik aktuális kedvencem ez a répatorta – muffin formájában. Ennek a finomságnak nemcsak az alapja a főzőbanán, de semmiféle plusz "liszt" vagy keményítő nem kell hozzá. Gondolhatjátok, milyen boldog voltam, amikor először láttam, hogy így is működik a varázslat :) Ez a répás muffin nagyon finom, és mindemellett egy igazi tápanyagbomba, ez sajnos nem sok édességről mondható el még a paleo vagy az AIP berkein belül sem. A benne lévő zselatin jót tesz az ízületeknek és segít helyreállítani az emésztőrendszer épségét. A répa fogyasztása védi a látásunkat és a bőrt, felveszi a harcot a szabadgyökökkel szemben. A benne lévő fűszerek igazi ízorgiává varázsolják ezt az egyszerű sütit, és még egészségesek is: a gyömbér és a szerecsendióvirág támogatja az emésztést, a fahéj és a szegfűszeg szabályozza a vércukorszintet. A kókuszzsír fogyasztása pedig azon túl, hogy javítja az emésztést, a memóriát és a bőr állapotát, vírus-, gomba- és baktériumellenes tulajdonságaival segít felvenni a harcot a beleinkben található hívatlan vendégekkel szemben is. 

Természetesen nem napi szinten fogyasztjuk, különleges alkalmakra viszont az egyik legegészségesebb választás. De nézzük, hogyan készül!

Hozzávalók:

  • 3 érett főzőbanán (meghámozva, 3-4 darabra vágva)
  • ¼ tk só
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 ek almaecet
  • 110 ml kókuszzsír
  • 2 ek zselatin
  • 80 ml forró víz

  • 400 g reszelt répa
  • 2 tk őrölt fahéj
  • ¼ tk őrölt szegfűszeg
  • ¼ tk őrölt szerecsendióvirág
  • 1,5 cm friss gyömbér (lereszelve)
  • 1 marék mazsola

  • 0-3 ek méz (a banán édességétől és egyéni igényektől függően)


Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  2. Pakold az első 6 hozzávalót S-pengével ellátott konyhai robotgépbe (egy ilyen aprító, turmixoló, reszelő, szeletelő szerkezet igen jó szolgálatot tesz az AIP-harcosok mindennapjaiban) vagy turmixgépbe. Öntsd rá a forró vizet, majd turmixold az egészet sima masszává.
  3. Külön tálban keverd össze a reszelt répát a fűszerekkel és a mazsolával.
  4. Add hozzá a masszát a tál tartalmához, keverd jól el.
  5. Kóstolás következik. Ha nem érzed a keveréket elég édesnek, adj hozzá mézet. Ne feledd, idővel az ízlelőbimbóid is hozzáigazodnak az új ízekhez, így majd kevesebb édesítő is elég lesz a desszertekbe!
  6. Kanalazd a keveréket papírral kibélelt vagy kizsírozott (12-es) muffinformába.
  7. Tedd az előmelegített sütőbe 30-35 percre, majd kapcsold ki a sütőt és hagyd a muffinokat zárt ajtó mögött a sütővel együtt kihűlni. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések