Reggeli kakaós süti (AIP változatban is) 🍪☕
AIP és funkcionális diéta ide vagy oda, bizony néha megesik, hogy nem kívánom a vacsit reggelire, a hűvösebb reggeleken a hideg smoothie sem mindig csúszik könnyen, és van, hogy a halkonzervraktáram is kiürül. Valami hasonló történt velem pár napja: nem éreztem magam túl jól, így az étvágyam sem volt éppen tökéletes. Úgy döntöttem hát, hogy a bevált menü helyett kiötlök valami meleget, puhát és reggelinek valót. Szerencsére időm is akadt agyalni és sütkérezni.
Nem tudom, te hogy vagy vele, de nálam a reggeli nagyon nem mindegy. Szeretem a vércukorszintemet stabilan tartani, így a cukorbevitelt (igen, a természetes cukrokat is) igyekszem minimálisra csökkenteni. Emellett ahhoz, hogy kényelmesen kibírjam a reggelimmel akár egy késői ebédig is, a fehérje- és zsírbevitelt sem szabad elhanyagolnom. A zsírtartalommal a sima édességeimnél sem szokott gond lenni, a fehérje mennyiségére viszont ennél a receptnél külön figyelmet fordítottam: egy egyszerű és tökéletesen AIP-kompatibilis módon, kollagénnel turbóztam fel a reggeli sütit. Ennek az eszmefuttatásnak és egy-két próbálkozásnak lett az eredménye a képen látható, lelket melengető, éppen csak picit édes, kiegyensúlyozottabb tápanyagtartalmú napindító sütike, amellyel jó hangulatban kezdődhetnek a különleges, ráérősebb reggelek.
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
- 2 sárga (érettebb) főzőbanán meghámozva, feldarabolva
- 2 zöld (éretlen) főzőbanán meghámozva, feldarabolva
- 3 ek avokádóolaj vagy megolvasztott kókuszzsír
- 2 ek tahini vagy bármilyen tolerált paleo magvaj (AIP változatnál ehelyett plusz 1-2 ek avokádóolaj/kókuszzsír)
- 30 g kakaópor (AIP változatnál karobpor)
- 30 g kollagén
- 1 ek juharszirup/méz (ízlés és tolerancia szerint lehet több vagy kevesebb)
- 1/4 tk só
- 1 tk szódabikarbóna
- 2,5 tk almaecet
- 2 marék dió/pekándió (AIP változatnál elhagyható vagy földimandulával helyettesíthető)
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- A főzőbanánokat a zsiradékkal, a magvajjal (amennyiben használjuk), a kakaó-/karobporral, a kollagénnel és a sóval késes aprító segítségével simára pürésítjük. Megkóstoljuk és édesítjük, ha szükségesnek látjuk.
- A gépet újra bekapcsoljuk és a keverékhez adjuk a szódabikarbónát, majd az almaecetet is.
- A masszát egy kb. 20x30 cm-es, kiolajozott hőálló edénybe töltjük, megszórjuk a magvakkal, és 20 percig 200, majd további 10 percig 180 fokon sütjük. (Néha kukkantsunk rá, meg ne égjen!)
- Picit hagyjuk hűlni, majd még finom langyosan, esetleg cukormentes házi lekvárral megkenve, kedvenc meleg teánkkal kísérve majszolgatjuk.

Megjegyzések
Megjegyzés küldése